May 26, 2018


DIEPE KUILEN


May 26, 2018

Regentijd of droge tijd, de Surinaamse wegen zijn bijna altijd kapot. Niet dat de overheid niet werkt aan het herstel van onze wegen. Ze herstelt wegen en legt wegen aan. Maar als de weg is aangelegd, is de overheid ook klaar. Aan het regelmatig onderhouden van de wegen wordt niet gewerkt en wanneer er grote gaten in het wegdek komen, worden die vaak provisorisch met zand opgevuld. Deskundigen beweren dat onze wegen niet bestemd zijn voor zwaar transport. Dit is in eerste instantie misschien moeilijk te geloven, maar na het instorten van enkele bruggen en het feit dat wegen zo snel kapotgereden zijn, blijkt er toch een kern van waarheid in te zitten. Het regelmatig vervoeren van zwaar materieel in ons land is geen onbekend fenomeen. Allen hebben wij weleens een truck beladen met houtblokken over de weg zien rijden. Niet alleen op de geasfalteerde wegen, maar ook op de zandwegen richten deze zwaarbeladen voertuigen veel schade aan het wegdek aan. Vooral in de regentijd komen deze wegen als gevolg van de zware voertuigen vol diepe kuilen te zitten. Dit maakt deze gebieden onbereikbaar voor kleine voertuigen die komen vast te zitten in de modder. Aan verzoeken om het transport van zwaar materieel over water plaats te laten vinden, kan niet altijd voldaan worden, omdat de concessies steeds verder liggen en het zwaar materieel dus toch over de wegen zal moeten. Onlangs hebben bewoners van Cassipora de weg die leidt naar het dorp gebarricadeerd, omdat zij de situatie beu zijn. Hun voertuigen lopen vast, kinderen kunnen niet naar school omdat schoolbussen in de modder vast komen te zitten, terwijl de bussen ook niet over deze weg willen rijden. Ondanks de vele klachten wordt het probleem niet serieus aangepakt door de overheid en zitten de bewoners elke regenperiode met de ellende. Als transport over water niet kan, het verharden van de wegen zinloos is en het onderhoud van de wegen toch geen permanente oplossing biedt, dan ligt het aan de overheid een duurzame oplossing te brengen, want burgers kunnen niet langer de dupe worden zaken waarmee zij niets te maken hebben.