May 25, 2018


Binnenkort goederenschaarste vanwege euro kwestie


May 25, 2018

De Nederlandse justitie heeft 19 miljoen euro, afkomstig van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), voor onderzoek in beslag genomen. De Nederlandse justitie onderzoekt de herkomst van deze transactie. Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), zegt dat er daardoor hoogstwaarschijnlijk een schaarste zal ontstaan aan bepaalde goederen. Volgens de Nederlandse justitie kan het onderzoek maanden duren. Hierdoor is er ook onzekerheid ontstaan bij degenen die euro’s opkopen en zij die euro’s sturen naar Nederland. Hasnoe geeft aan dat vooral de importeurs en de winkeliers de dupe hiervan zullen worden, vooral omdat de winkeliers al een schaarste hebben aan bepaalde goederen. De omzetten van de winkeliers zijn steeds aan het dalen. Deze kwestie zal er volgens Hasnoe voor zorgen dat de problemen van de winkeliers nog groter zullen worden. Echter hoopt hij niet dat het zover komt en dat de kwestie zo snel als mogelijk wordt opgelost, omdat de meeste goederen uit Nederland worden geïmporteerd.

Volgens de voorzitter zal de CBvS de garantie moeten geven dat het geld teruggehaald wordt, zodat de onzekerheid wordt weggewerkt.

De CBvS heeft inmiddels een verklaring uitgegeven over de monetaire situatie. Ten aanzien van de monetaire reserves, zegt de governor van de CBvS, Glenn Gersie, dat er een dip is opgetreden omdat de CBvS de lokale banken te hulp moet schieten en ook omdat de moederbank een deel van de importbehoefte van het land voor haar rekening neemt. Tot nog toe is de CBvS de lokale banken tegemoet gekomen, omdat die ook internationale verplichtingen hebben die zij moeten nakomen. Vanuit het bankwezen zijn er al maatregelen getroffen ten aanzien van valutatransacties. Gersie gaf ook aan dat als er bijvoorbeeld levensmiddelen uit de Verenigde Staten geïmporteerd worden en er daar reeds een prijsstijging plaatsvindt, de inflatie ook mee geïmporteerd wordt, waardoor de prijzen in Suriname ook zullen stijgen. Dit betekent ook dat de brandstofprijzen wederom de lucht in zullen gaan.

door Kimberley Fräser