Rotary hoopt meer monumentale panden in beheer te krijgen

Gisteren heeft Ian Riseley, Rotary Interna-tional President voor het jaar 2017-2018, het Waaggebouw officieel verklaard tot ‘Home of Rotary Suriname’. Dit betekent dat de Rotary Suriname de zorg en de in-standhouding van dit gebouw op zich zal nemen. Rotary Suriname heeft zonder hier destijds ruchtbaarheid aan te geven, de zorg voor het gebouw twintig jaar geleden al op zich genomen. Volgens Wady Sowma, governor Rotary District 7030, hoopt de Rotary meer panden in beheer te krijgen.
Ter gelegenheid van dit heuglijk feit werd aan de binnenkant van het gebouw een plakkaat onthuld en aan de buitenkant het logo van Rotary Suriname. Aan deze bijzondere verklaring is een stukje geschiedenis voorafgegaan. Iets meer dan twintig jaar geleden heeft Rotary Suriname middelen bij elkaar gebracht om het Waagge-bouw dat in deplorabele staat verkeerde, te restaureren. Vanaf toen is de samenwerking ontstaan met de overheid en de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van het Waaggebouw. In dit bestuur hebben zowel de Rotary als vertegenwoordigers van de overheid zitting.
Vanaf juli 2017 is het Waaggebouw de vaste plek waar alle drie Rotary clubs in Suriname hun vergaderingen houden. Volgens Sowma wil dat de Rotary meerdere monumentale panden in beheer krijgt om de instandhouding ervan te garanderen. “Het is een zonde dat de mooie panden die niet alleen toeristen aantrekken, maar ook de belangrijke historie van ons land vertellen, verloren gaan”, zegt Sowma. De Rotary is momenteel in gesprek met de overheid over hoe dit zal geschieden in de hoop dat zij ten minste nog een pand in beheer krijgt.
Sowma is van mening dat de Rotary geweldig werk doet in Suriname, maar dat er altijd meer gedaan kan worden. In de afgelopen jaren zijn niet alleen in Suriname, maar ook in het binnenland veel projecten uitgevoerd door de Rotary. Een belangrijk aspect bij alle projecten, is duurzaamheid. Vooral bij projecten voor gemeenschappen worden er afspraken gemaakt over hoe het project door de gemeenschap verder gecontinueerd kan worden, waardoor het project op den duur gedragen wordt door de gemeenschap.
Transparantie is volgens Sowma een van de belangrijke kernwaarden van de Rotary. Veel geld dat gebruikt wordt voor het uitvoeren, is afkomstig uit de gemeenschap of van donaties. “Bij elk project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de overheid of een andere organisatie, heeft de Rotary een leidende rol, omdat wij meestal zorgen voor de financiën. De financiële transparantie is een waarmerk voor sponsoren om steeds mee te werken aan onze projecten.”

-door Priscilla Kia-

More
articles