‘Voor nauwkeurigheid onderzoek naar verblijfplaats Wangsabesari’

“In het kader van nauwkeurigheid, bescherming van het parlement en bescherming van Wangsabesari, wilde ik alleen aangeven, dat het juist is dat de procedures correct worden gevolgd.” Dit zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi, die gisteren na de toelating van Oesman Wangsabesari tot het parlement, geen kans kreeg om een punt van orde te maken.

Jogi die lid was van de commissie die de geloofsbrieven van Wangsabesari moest onderzoeken,  wilde gisteren een opmerking maken over de toelating, maar werd daartoe niet in de gelegenheid gesteld. Volgens Jogi was afgesproken dat commissievoorzitter Amzad Abdoel, eerst aan het parlement mee zou delen dat er verschillende inzichten zijn over de inschrijving van Wangsabesari, daarna zou hij Jogi de gelegenheid geven om het woord te voeren. Toen Abdoel dit naliet, besloot Jogi om via parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, toch zijn opmerkingen te maken. Maar dit werd niet toegestaan, aan hem werd voorgehouden dat het niet gebruikelijk is dat individuele leden nog opmerkingen maken, nadat het advies van de commissie aan het parlement is overgebracht.

Volgens artikel 61 lid 2 van de Grondwet, moet iemand die zich kandidaat stelt voor de verkiezingen, twee jaar voorafgaand aan de verkiezingen woonachtig zijn in het district waar hij als kandidaat wordt gesteld. “Wangsabesari is niet gekozen bij de verkiezingen van 2015. Hij is na de verkiezingen binnengekomen, omdat Stephen Tsang zich heeft aangesloten bij de regering”, zegt Jogi. Volgens Jogi is er geen onderzoek geweest. Was dit wel het geval, dan zou het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), dit kunnen bevestigen.

“Mijn opmerking was niet om de toelating van Wangsabesari te saboteren. Uiteindelijk heeft de coalitie de meerderheid. Hij zou toegelaten worden, maar wat gaan we doen als bij de verkiezing blijkt dat het lid niet voldoet aan het beginsel in artikel 61? We hebben dan een probleem”, stelt Jogi. Hij meent dat voor de goede orde van zaken binnen het hoogste college van staat, zaken moeten verlopen zoals het moet. Ook als er geen twijfels bestaan.

 

door Priscilla Kia

More
articles