Rotary International President: Grote aandacht voor bescherming milieu

Ian Riseley, Rotary International President voor het jaar 2017-2018,vertoeft momenteel in Suriname. In de 65 jaar dat Rotary actief is Suriname, is dit de eerste keer dat een Internationale President Suriname bezoekt. De International President heeft als een van zijn speerpunten grote aandacht voor het milieu en behoud van de natuur. In Suriname wordt er op bijzondere wijze invulling hieraan gegeven.

De gevolgen van klimaatverandering als gevolg van het menselijk handelen, zijn meer dan ooit  zichtbaar. Behalve overstromingen, zijn orkanen, bosbranden en aardverschuivingen enkele gevolgen van klimaatverandering. Riseley heeft als symbool dat Rotarians een bijdrage leveren  aan natuurbehoud, gevraagd dat alle clubs per lid een boom planten. Hij gelooft dat Rotary door de jaren heen niet genoeg heeft gedaan voor het milieu. Volgens Riseley is het belangrijk om de aarde te redden. Het planten van bomen maakt daar deel vanuit. “Het demonstreert aan de wereld dat Rotary zich daadwerkelijk bekommert over het milieu”, zegt Riseley. In verschillende delen van de wereld zijn er bossen geplant in de naam van Rotary.

Ook in Suriname is een start gemaakt met het planten van bomen. Met de komst van Riseley naar Suriname, zullen verschillende projecten in dit kader worden bekrachtigd. In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Stichting Nationale Parken (STINAPA), zal gewerkt worden aan de schoonmaak, de inrichting, het behoud en beheer van het Cultuurtuinbos. Het is de bedoeling dat met dit project de noodzaak van het beschermen van het milieu wordt bevorderd. Voor dit project zal een Memorandum of Understanding worden getekend tussen drie Rotary clubs en Stinapa.

Behalve dit project, zal de International President ook getuige zijn van andere projecten zoals de symbolische overhandiging van medische spullen voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Sint Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenziekenhuis en het ’s Lands Hospitaal. Voor dit laatse ziekenhuis zijn ook twee toilettengroepen gerenoveerd door Rotary.

door Priscilla Kia

More
articles