Controle minister van Financiën moet problemen voorkomen

Tijdens de openbare commissievergadering gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), hebben diverse assembleeleden bij het agendapunt de behandeling van de wijziging van de Comptabiliteitswet, voorstellen gedaan om ervoor te zorgen dat met de wijziging van deze wet, de minister geen onbeperkte macht krijgt. Het doel van deze wet is om nieuwe regels met betrekking tot de wijze van beheer van en toezicht op de staatsfinanciën vast te stellen.

De fractieleider van de Pertjajah Luhur, William Waidoe, wees erop dat het niet zo moet zijn dat met het wijzigen van deze wet, een minister van Financiën supermacht krijgt. Volgens Waidoe kunnen we als land grote problemen krijgen wanneer er een ‘ongeleid projectiel’ op Financiën wordt geplaatst. Hij stelde daarom voor, dat het ministerie van Financiën elk halfjaar of één keer per jaar, onderworpen wordt aan een controle die uitgevoerd moet worden door de vaste commissie Financiën van DNA. Dergelijke voorstellen moeten volgens hem opgenomen worden in de Comptabiliteitswet als sancties.

Meerdere parlementariërs zijn de mening toegedaan dat er sancties moeten komen binnen deze wet, om zodoende problemen te voorkomen. NDP-parlementariër Rossellie Cotino, deed een beroep op de minister om dit voorstel mee te nemen. Ze benadrukte dat de sancties bij wet vastgesteld moeten worden.

De voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, ging mee met dit voorstel. Ze zei dat ervoor gewaakt moet worden dat er niet als vroeger, wetten gemaakt worden die openstaan en waarin wel bepalingen zijn opgenomen, maar sancties ontbreken. Als initiatiefnemer van de Comptabiliteitswet haalde ze aan dat er tal van wetten zijn die openstaan. De geschiedenis heeft volgens haar geleerd dat deze wetten vaak overtreden worden zonder dat er enige sanctie bij komt kijken.

De ondervoorzitter van het parlement, Melvin Bouva, zei dat het parlement altijd toezicht kan houden op het ministerie, tevens haalde hij aan dat ook de president als regeringsleider, altijd de minister in het gareel houdt.

De vergadering werd verdaagd door Bouva, zodat er nog gesleuteld kan worden aan bepaalde artikelen.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles