‘Transport zwaar materieel alleen in droge tijd’

“Er moet besloten worden dat boomstammen alleen in de droge tijd over de zandwegen getransporteerd worden.” Dit is een van de maatregelen die VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, ziet als oplossing voor de zandwegen die door het transport van zwaar materieel onbegaanbaar worden. Volgens de parlementariër zullen zandwegen vooral in de regentijd slechter worden. Daarnaast zijn de Surinaamse wegen niet berekend op zwaar transport. Nurmohamed wil drastische maatregelen en zegt dat het gaat het om het maken van beleidsplannen en die ook uitvoeren.
Hoewel Nurmohamed zich ervan bewust is dat deze maatregel de staat minder inkomsten zal brengen, zegt hij dat we op een bepaald punt het eigenbelang aan de kant moeten zetten in ruil voor goede wegen. Sinds zaterdag hebben dorpelingen van Cassipora de hoofdweg naar het dorp gebarricadeerd, om te voorkomen dat er zwaar verkeer overheen rijdt. Niet alleen trucks met houtblokken, maar ook ander zwaar materieel wordt niet toegelaten.
Vooral in de regentijd zal het volgens Nurmohamed altijd zo zijn dat vooral de zandwegen haast onbegaanbaar worden. Het asfalteren van de wegen is volgens de parlementariër geen optie, terwijl het compleet aanleggen van nieuwe wegen voor zwaar transport een hele dure grap is. Het uitgeven van een bepaald percentage van de opbrengst uit de houtexport aan de rehabilitatie van de wegen, is volgens Nurmohamed een andere maatregel die als oplossing kan gelden voor de wegen die op een bepaald moment kapot zijn gereden.
Echter zal dit geen oplossing bieden voor de zandwegen in de regentijd. Naarmate de bomen verder in het bos liggen, kan het transport van hout niet via de rivier en moet het transport van de enorme houtblokken over de wegen geschieden. Nurmohamed is van mening dat op bepaalde punten in de rivieren het boottransport geïntroduceerd moet worden, waardoor boomstammen via de Surinamerivier naar de havens vervoerd kunnen worden.
Dat de weg er zo slecht aan toe is, vormt niet alleen een gevaar voor de dorpsbewoners die vastzitten met hun voertuigen, maar ook voor de bus. Volgens Nurmohamed kan het niet zo zijn dat dorpsbewoners de dupe worden van iets dat zij niet hebben veroorzaakt. Hij ziet daarom het verbieden van het vervoeren van zwaar materieel in de regentijd als de beste oplossing voor dit probleem.

-door Priscilla Kia-

More
articles