In verband met Hindoestaanse immigratie: Vijf juni nationale vrije dag

Vijf juni zal als eenmalige nationale vrije dag gelijk worden gesteld met de zondag. Dit maakt Aniel Manurat, voorzitter Culturele Unie Suriname (CUS) tevens bestuurslid van de Nationale Commissie Herdenking 145 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname (NATCOM), vandaag bekend tijdens een persconferentie. De regering heeft deze vrije dag vorige week goedgekeurd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) zal dit nog officieel bekendmaken. Volgens Manurat zal dit lustrumjaar niet zomaar voorbijgaan, maar groots worden gevierd. “Er is veel gebeurd 145 jaar terug, daarom zullen wij het geen feest noemen, maar een herdenking”, aldus de voorzitter. De persconferentie had tot doel om de gemeenschap op de hoogte te houden van de activiteiten die georganiseerd zullen worden de komende weken.
De commissie bestaande uit de bestuursleden: Manurat, Radjin Baldew, voorzitter Organisatie Hindu Media, Ratan Kalha, bestuurslid Nationale St. Hindoestaanse Immigratie, Laksminarain Doebe, voorzitter SCV Karishma Nickerie, Roy Boedhoe, bestuurslid Shri Sanatan Dharm Paramaribo-Noord, Gautam Dwarka, voorzitter Stg. Nationale Hindoestaanse Immigratie en Rishi Ramkhelawan, bestuurslid Sportcomplex Kwatta, hebben de landelijke activiteiten gepresenteerd die in verband met de lustrumviering gehouden worden. Er zijn ongeveer veertien organisaties betrokken bij de viering. De commissie heeft een begroting opgesteld waarin alle organisaties afzonderlijk hun budget hebben aangegeven en die opgestuurd naar de overheid. Het budget van de CUS is begroot op SRD 7000. Volgens Manurat worden de meeste activiteiten op eigen houtje georganiseerd. Hij voert verder aan dat in verband met de herdenking, de aankomst –en vertrekhal van de Johan Adolf Pengel luchthaven een Hindoestaans karakter zal krijgen.
De reeks van activiteiten die vanaf 27 mei van start gaan, worden in diverse districten gehouden en omvatten onder andere een beurs, shows, cook-out, educatieve dag in Paramaribo Zoo, internationaal worsteltoernooi waarbij Suriname het zal opnemen tegen Nederland, een gezellige dag voor circa 200 seniorenburgers, tekenwedstrijd, toneel, cricketwedstrijd, tentoonstelling. Vanaf 1 mei is er een Sarnami opstelwedstrijd gestart die duurt tot en met 28 mei. Deze wedstrijd is voornamelijk bestemd voor leerlingen van VOJ- en VOS- scholen die in het Sarnami kunnen schrijven. Er zal ook een loterij plaatsvinden.

door Kimberley Fräser

More
articles