‘Suriname voor eigen belangen verkocht aan Alcoa’

Volgens Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Suralco, is de commissie nog bezig met het aanpassen en wijzigen van de Brokopondo Overeenkomst die naar het parlement zal worden opgestuurd voor goedkeuring. Volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, is het de regering Bouterse-Adhin gelukt om met medeweten van de coalitie, het parlement buitenspel te zetten en Suriname voor eigen belangen te verkopen aan Alcoa.
Gajadien zegt dat bij de afspraken met Alcoa, de onderhandelingspositie van Suriname steeds verder is verzwakt, waardoor Alcoa er gemakkelijk vanaf komt. Hierbij zijn alle mogelijkheden binnen het kader van de Brokopondo Overeenkomst die in het voordeel van de samenleving zouden moeten zijn, verloren gegaan. Volgens Sardjoe zal de Afobakadam eind december 2019 worden overgedragen aan Suriname.
Gajadien zegt dat de Brokopondo Overeenkomst die tot 2033 zou gelden, een overeenkomst was waaraan beide partijen zich moesten houden.
“Bij het vertrek van Alcoa in 2015, had de dam al overgedragen moeten worden. De samenleving heeft intussen meer dan 200 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven aan energievoorziening. Wat er nu gebeurt, is dat wij nog steeds betalen voor wat ons toekomst”, zegt Gajadien. De regering heeft volgens de parlementariër de zaak bewust op de lange baan geschoven, zodat de overdracht van de dam als een politieke stunt gebruikt kan worden.
Volgens Sardjoe staat de ontmanteling van de raffinaderij vast, alleen is er nog geen datum vastgesteld, omdat er nog papierwerk in orde gemaakt moet worden. Gajadien zegt hierover dat de regering aldoor de kansen heeft verspeeld, waardoor we in een situatie terechtgekomen zijn waarin we geen andere keus hebben. “Twee jaar geleden werd niet gesproken van ontmanteling. Nu zijn alle kansen verspeeld. De regering is duidelijk erop uit Suriname ten eigen bate te verkopen”, concludeert Gajadien.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles