Parlement start behandeling nieuwe comptabiliteitswet

Zesenvijftig jaar na de laatste wijziging van de Comptabiliteitswet, is gebleken dat er weinig is geïnvesteerd in de financiële administratie en verslaggeving van de overheid. De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren eindelijk gestart met de behandeling van de nieuwe Comptabiliteitswet, welke nieuwe regels moet vaststellen voor het financieel beheer en het toezicht op de overheidsfinanciën. De verouderde wetgeving en procedure, de planning- en budgeteringsfase die gekenmerkt worden door onrealistische begrotingen, de uitvoerings- en implementatiefase die een zwakke budgetbewaking en kasstroombeheer omvat, de monitoringsfase die geen mechanismen voor prestatiemeting en nacalculatie van de begroting omvat en de financiële verslagen die niet aansluiten op internationale voorschriften, zijn allemaal de reden geweest voor de wijziging van de huidige wet.
“Internationaal is de trend ontstaan waarbij er gewerkt wordt aan transparantie en verscherping van het toezicht van het parlement op de uitvoering van de begroting en de controle daarvan, zodat burgers een betere verantwoording krijgen van wat er met hun geld gedaan wordt”, zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie.
Volgens hem is het in place brengen van het wettelijk kader, een randvoorwaarde om de financiële administratie en het financieel beheer van de overheid te ordenen. Op het gebied van financiële verslaggeving zijn internationale standaarden ontwikkeld voor de publieke sector hoe deze op te stellen.
Deze standaarden zijn gebaseerd op het International Financial Reporting Standard (IFRS), dat uitgegeven wordt door de International Accounting Standard Board. Niet lang terug heeft het parlement de Wet op de Jaarrekening goedgekeurd. Hierbij zijn financiële standaarden ontwikkeld voor bedrijven en parastatalen. Na goedkeuring van deze wet, werd het tijd voor de regering om te werken aan de verhoging en verbetering van de kwaliteiten en standaarden van de algemene financiële verslagen, welke moeten leiden tot een betere beoordeling van het beleid dat gevoerd is en de middelen die zijn aangewend door de overheid.
Verschillende commissieleden hebben vragen gesteld over de risico’s voor de begroting, de wijze waarop de begrotingsstrategie gepresenteerd zal worden, de consequenties als blijkt dat rechtshandelingen in het nadeel zijn van de staat, de omgang met staatsgelden, die vanwege de technische aard alleen door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, beantwoord kunnen worden. De vergadering werd gisteren verdaagd naar volgende week, waar de minister van Financiën antwoord zal geven op de vele vragen en onduidelijkheden ten aanzien van de nieuwe wet.

 

door Priscilla Kia

More
articles