May 19, 2018


De Verkiezing van Maduro


May 19, 2018

Te midden van de grootste crisis op moreel, politiek, economisch, financieel, sociaal, militair, gerechtelijk, gezondheid, onderwijs en cultureel gebied, en de extreemste migratie sinds het land als natie bestaat, is het Venezolaanse volk komende zondag opgeroepen om Nicolás Maduro weer te verkiezen als President van de Republiek, voor de komende zes jaar.

De verkiezingen zijn uitgeschreven door onwettige autoriteiten, zonder participatie van alle politieke actoren in Venezuela, zonder onafhankelijke internationale waarnemers en zonder de noodzakelijke garanties voor een vrij, rechtvaardig, transparant en democratisch proces. Nicolás Maduro wil een democratisch jasje geven aan een regime dat internationaal reeds bekendstaat als een wrede en corrupte dictatuur, die de mensenrechten schendt van haar eigen volk, dat vandaag de dag niet kan beschikken over de meest fundamentele goederen en diensten.

De situatie is chaotisch, onmenselijk. Venezuela heeft de grenzen van het onvoorstelbare overschreden. De hoogste inflatie ter wereld heeft ertoe geleid dat het basisloon van een Venezolaan nog maar 4 Amerikaanse dollar per maand waard is. Er zijn geen voedingsmiddelen, geen artikelen voor persoonlijke hygiëne (deodorant, badzeep, toiletpapier, maandverband). De honger heeft tot gevolg dat volgens de FAO een hoog percentage van de bevolking lijdt aan ondervoeding.

De burgers maken gebruik van vrachtwagens om naar het werk te gaan, omdat het openbaar vervoer is ingestort. De infrastructuur van de volksgezondheid is geruïneerd, er zijn geen medicamenten, 60 procent van de artsen heeft het land verlaten op zoek naar betere levensomstandigheden. Momenteel zijn 53 procent van de operatiekamers buiten gebruik. De elektriciteitsvoorziening is een ramp, stroomuitval is dagelijkse routine, om nog maar niet te spreken over de waterleiding.

De humanitaire crisis is onvoorstelbaar. Vorig jaar zijn meer dan 3 miljoen Venezolanen naar het buitenland vertrokken, op zoek naar een betere toekomst, waarvan het chavistische regime hen heeft beroofd. Inmiddels is Caracas een van de meest gewelddadige steden ter wereld.

Intussen wordt de nood van de Venezolaanse bevolking met de dag nijpender. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Nicolás Maduro misbruik gemaakt van de ellende waarin de Venezolanen verkeren, door pakketten voedingsmiddelen van slechte kwaliteit te verdelen, om stemmen te winnen.

Immense corruptie, gecombineerd met passiviteit, gebrek aan interesse, bedreigingen en mooie woorden zijn de middelen waarmee Maduro de tragische crisis in het land aanpakt. Komende zondag zal de allergrootste fraude die ooit gepleegd is in Venezuela, werkelijkheid worden. Maduro zal winnen door list en bedrog, maar dat is voor niemand een verrassing. De fraude is al maanden een voldongen feit.

Carpio Permeňo

Noot van Keerpunt:

Niet alleen Venezuela worden er voedingspakketten verdeeld om hongerigen zover te krijgen weer op een corrupt regiem te stemmen.