May 19, 2018


DE POT VERWIJT DE KETEL


May 19, 2018

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt dat dingen gezegd moeten worden zoals ze zijn en mensen moeten consequenties verbinden aan hun falen. Dit laat je denken aan het bekende Nederlands gezegde: de pot verwijt de ketel…. Want Hoefdraad beschuldigt anderen, terwijl hij zelf ook heel vaak heeft gefaald. Er is reeds US$ 4,2 miljoen uitgegeven aan voorbereidingswerkzaamheden voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in onze hoofdstad. Uit dit bedrag is US$ 3,5 miljoen afkomstig van een lokale bank en US$ 700.000 van de IsDB. Hoefdraad heeft in een interview met de coalitie “schoothond” aangegeven, dat het hem grieft dat zoveel geld verloren is gegaan. Keerpunt begrijpt niet waarover Hoefdraad het eigenlijk heeft, want is hij niet verantwoordelijk voor het eerder verdampen van forse geldbedragen van de hardwerkende belasting betaler? De IsDB heeft tijdig ontdekt, dat er een vies spelletje gespeeld wordt bij het project van het AMC. Het eerste ontwerp van het AMC werd goedgekeurd door de IsDB. Hoefdraad zegt, dat er nooit melding is gemaakt van veranderingen in het oorspronkelijke ontwerp, maar de directeur van het AZP zegt dat het nieuwe concept wel was bekendgemaakt in 2015. Wie moeten we dan nu geloven? Helaas kunnen wij dat ook opmaken uit de brief van de IsDB die al sinds 17 april Hoefdraad moet hebben bereikt.

Het is een feit dat ons AZP een behoorlijke restauratie moet ondergaan, want bepaalde verdiepingen staan letterlijk op instorten. Maar misschien moet onze gezondheidszorg eerst beginnen bij de aanpak van structurele problemen in het zorgsysteem en eerst het AZP en de andere hospitalen goed draaiende houden. Dan zal vast wel de gehele gezondheidszorg er beter uit gaan zien. Een nieuw gebouw, op hetzelfde fundament gaat nu niet veel oplossen. Het is nu meer dan duidelijk, dat de IsDB niet met zich laat sollen. Hij heeft duidelijk aangegeven, dat de bank op basis van het eerste concept een afspraak had. De eerste afspraak was om voor 70 miljoen US-dollar een ziekenhuis van 8 verdiepingen met alle belangrijke functies, te bouwen. Maar nu wil men het verhaal aan de samenleving verkopen, dat het tweede concept al was goedgekeurd in 2015 op basis van 4 verdiepingen in plaats van 8 voor hetzelfde bedrag van 70 miljoen US-dollar. Dit is naar onze mening niets anders dan flessentrekkerij. Deze paarse regering heeft geprobeerd met hetzelfde geld een ziekenhuis van slechts 4 verdiepingen te bouwen met veel minder functies. Na nyan b’o meki wreed! Hoe zal NII deze zaak weer “mooi” verpakken voor de goedgelovigen onder het volk?