May 19, 2018


BOMEN OMHAKKEN VOOR PARKEERPLEK OP AdeKuS?


May 19, 2018

Op social media wordt er een filmpje getoond over het omhakken van een grote boom op het terrein van de AdeKuS. Volgens bronnen wordt er hierdoor ruimte gecreëerd voor een grotere parkeergelegenheid en hierdoor staan bepaalde bomen in de weg. Gezien ook onze kaalkap in het binnenland, lijkt het er steeds meer op dat al het groen in Suriname langzaam maar zeker wordt weggekapt. Studenten reageerden boos op het filmpje. “Het gaf zo een mooi effect aan ADEK, nu is het helemaal weg, straks lijkt ons land op een woestijn”. Jammer hoor. Ik snap echt niet waarom dit nodig was! Heeft men nog niet gehoord van “green architects”? En dat een dergelijke handeling op een universiteit gebeurt. Domme mensen” zijn het, reageerden studenten. Het is heel duidelijk dat deze maatregel niet goed doordacht is, want Suriname wordt nog steeds aangehaald voor zijn mooie grote bomen die vaak zelfs een historische achtergrond hebben. Wanneer we dan overgaan tot kappen van deze bomen, die decennia lang staan op bepaalde lokaties, kan je het alleen maar uitdrukkelijke verwerpen. Vervolgens vraag je, je af waarom er geen overleg is gepleegd met de “groene” studierichtingen, zoals Milieuwetenschappen en de Master opleiding Sustainable Management in Natural Resources? Als er een parkeerplaats aangelegd moest worden, kon dat ook als een thesis onderwerp dienen, gezien het ook voorkomt dat studenten door gebrek aan informatie of inventiviteit moeilijk aan een thesis onderwerp komen. Men kon desnoods een samenwerking zijn aangegaan met tussen de verschillende studierichtingen op de Universiteit, waarbij studenten een studieproject of onderzoek konden doen met als ultieme doel het ontwerpen van een parkeerterrein. Hierdoor wordt er met verschillende aspecten rekening gehouden, op een environment friendly manier. Misschien zou het dan overbodig zijn geweest, bomen om te hakken. Naar onze mening heeft de studierichting Milieuwetenschappen hierbij gefaald.

Een bezorgde student