May 19, 2018


ARMOEDE IN BEELD


May 19, 2018

Afgelopen zondag 13 mei is bijna overal uitbundig Moederdag gevierd. Overal werden de moeders extra in de bloemetjes gezet. Net als elk jaar met Moederdag, werd ook dit jaar op Apintie de welbekende Moederdag Special uitgezonden. Ook dit jaar werden de kijkers geconfronteerd met trieste, maar vooral schokkende beelden van de erbarmelijke leefomstandigheden waarin moeders met hun kinderen verkeren. Sommige moeders hadden te kampen met wateroverlast, waarbij de hele woning onder water stond. Niet alle moeders werkten, maar degenen die werkten, verdienen nauwelijks genoeg om twee monden te voeden. Vaders waren niet in beeld. Dat wij elk jaar worden geconfronteerd met dezelfde ellende, betekent dat er iets fundamenteel mis is. Er zijn niet alleen veel vaders die niets bijdragen aan de opvoeding van hun kind(eren), vrouwen zouden ook beter na moeten denken alvorens zij zwanger raken. Anticonceptie is voor een klein bedrag bij elke apotheek verkrijgbaar. Kinderen hebben recht op een moeder en een vader, maar veel kinderen worden geboren terwijl er geen sprake is van een stabiele relatie tussen de man en de vrouw. Het komt anno 2018 ook nog te veel voor dat vrouwen denken dat zij verzorgd moeten worden door een man. Vaak gebeurt dit ook, maar als de relatie stuk loopt, houdt de verzorging op, zelfs aan de eventuele kinderen wordt niet meer gedacht. Scholing is een van de sterkste wapens om deze cirkel te doorbreken, zo had geen van de moeders in de Moederdag Special een behoorlijke opleiding. Daarnaast kennen nog veel mannen hun verantwoordelijkheid als man en hoofd van het gezin niet. Het effect van het ontbreken van vaders in gezinnen is niet te onderschatten. Zonen die een rolmodel zoeken en die vinden bij de jongens op straat. Meisjes die niet weten wat een normale vrouw-manrelatie is en hun vader alleen kennen uit de verhalen die ze van hun moeders te horen hebben gekregen. Hoewel het veel alleenstaande vrouwen lukt hun kinderen groot te brengen tot volwaardige burgers, blijven veel te veel vrouwen hangen in de cirkel van armoede, met hetzelfde lot voor hun kinderen.