PLO hekelt zoveelste registratie zonder goede administratie

“Het is de vierde keer dat wij ons moeten registreren binnen een periode van 3-4 jaar. Het kan zo niet doorgaan. Wij kunnen niet blijven registreren zonder dat de administratie bij het ministerie niet in orde is.” Zo reageert John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) op de landelijke herregistratie van de lijnbussen die door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) is gestart. Hoewel Mahadewsing een registratie goed vindt, zegt hij dat het werk goed moet worden gedaan.

Mahadewsing zegt dat dit systeem duidelijk niet gangbaar is. Het is volgens hem de taak van het ministerie om te controleren als de bushouders wel of niet rijden. Ook moeten zij de contacten met de bushouders onderhouden als de periode nadert waarin de stukken vervallen. “Nu moeten hele trajecten stoppen om zich te laten herregistreren”, stelt de PLO-voorzitter. Hij laat weten dat in 2011, drie mensen van het ministerie zijn aangesteld bij de organisatie om de registratie te doen. “Er wordt met dat register gewerkt en het werk is goed gedaan.”
Volgens het ministerie komt het bestand van het hoofd openbaar vervoer niet overeen met het bestand van de PLO. “Na 2011 is er een aantal vergunningen bijgekomen. Als de administratie bij het ministerie niet goed wordt bijgehouden, zullen er wel verschillen zijn”, meent Mahadewsing. Volgens hem is het niet de taak van de PLO om vervalste of vervallen vergunningen bij te houden.
De PLO heeft de bushouders in het begin gevraagd geen medewerking te verlenen aan de landelijke herregistratie, omdat die volgens Mahadewsing onduidelijk was. “Onze organisatie was niet gekend hierin. Er was geen schrijven gestuurd dat de bushouders zich zouden moeten registreren. Wij hebben van het ministerie vernomen dat er bushouders zijn die met vervallen stukken rijden, terwijl anderen in het bezit zijn van valse beschikkingen”, zegt Mahadewsing.
Een andere reden dat de PLO in eerste instantie geen medewerking wilde verlenen, was omdat er aan het eind van deze maand, sprake zou zijn van een betalingsachterstand van acht maanden. De PLO was van mening dat de herregistratie slechts een tactiek was om de uitbetaling wederom uit te stellen. Intussen zijn de stukken al ingeleverd. Er is volgens Mahadewsing nog geen datum vastgesteld voor de uitbetaling. Het ministerie van OWT&C is volgens hem bezig na te gaan als de uitbetaling correct plaatsvindt. Samen met de herregistratie wordt verwacht dat het een tijdje kan duren.

-door Priscilla Kia-

More
articles