Guyana beter geïnformeerd over zeeroof

In Guyana is zowel de bevolking als de mediahuizen beter geïnformeerd over de stand van zaken inzake het onderzoek naar de zeeroof, waarbij vier vissersboten in Suriname in de nacht van 27 april zijn aangevallen door piraten. De Guyanese minister van Justitie, Khemraj Ram-jattan, heeft het Guyanese parlement breedvoerig geïnformeerd over deze kwestie, nadat de oppositie een motie heeft ingediend. In ons land is niet veel bekend over het onderzoek van de politie. De autoriteiten zeggen dat zij in het kader van het onderzoek, niet alle informatie kunnen prijsgeven. Ook komt de Surinaamse media niet gemakkelijk aan informatie over deze zaak, maar moet het stellen met bronnen die anoniem wensen te blijven.
Volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zullen we over deze hele kwestie na een bepaalde tijd niets meer horen. Hij zegt dat de aanpak van piraterij opgenomen is in de jaarrede van de president, wat aangeeft dat dit prioriteit geniet. Jogi zegt dat hij dit in het parlement heeft aangekaart bij de leden van de coalitie, André Misiekaba en Amzad Abdoel, maar dit is hem niet in dank afgenomen. Hij werd door de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons uit de vergaderzaal gezet.

Jogi geeft aan dat hij in de kwestie van de aanpak van de zeepiraterij, de coalitie vroeg als zij wel wakker is of als zij in slaap is gevallen.
Toen de oppositie een motie had ingediend rond de veiligheid, werd dit volgens Jogi getypeerd is als te zijn stemmingmakerij, terwijl het interpellatievoorstel van de coalitie wel werd aangenomen en de kwestie zeepiraterij wel werd besproken. Jogi merkt op dat uit politiek strategische overwegingen, er bewust gekozen is voor het voorstel van de coalitie en niet voor dat van de oppositie. De volksvertegenwoordiger benadrukt dat de regering niet resultaatgericht is en dat de coalitie de regering in bescherming neemt. Hij vraagt zich af hoe serieus de coalitie is en de voorzitter van DNA, wanneer zowel de coalitie als de oppositie elk slechts 30 minuten krijgen om over het onderwerp te praten.
Jogi geeft aan dat dit bewust wordt gedaan, want meer tijd zorgt voor meer vragen en de regering heeft geen antwoorden op de vragen. De coalitie is volgens hem in staat, gelet op hun meerderheid, ervoor te zorgen dat er antwoorden worden gegeven, maar dit doet zij volgens Jogi bewust niet. “Daar waar ze moeten vragen, zwijgt men”, aldus de VHP- parlementariër.
Jogi neemt het DNA- voorzitter ook kwalijk, omdat zij in plaats van het parlement in bescherming te nemen, de regering in bescherming neemt. Volgens hem zorgt het herhalen van vragen aan ministers ook ervoor dat de 30 minuten niet voldoende zijn om over de kwestie zeepiraterij te praten.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles