VERHUIZING ZWARE CRIMINALITEIT

Naar gelang het diepgaande justitiële onderzoek in zowel ons land als Guyana vordert met betrekking tot het ernstige misdrijf op zee nabij de Wia Wia Bank waarbij vermoedelijk 12 vissers de dood vonden, wordt het steeds duidelijker dat er sprake is van het verplaatsen c.q. verhuizen van zware criminaliteit met als basis ons buurland Guyana naar ons territoir. In Guyana geraakt men er ondertussen van overtuigd dat gangsters uit de Guyaanse vissector achter het zware misdrijf voor onze kust zitten en dat het roven op zee van vissersboten en hun bemanning, meer regel dan uitzondering is geweest in het recente verleden en dat door hard optreden van de Guyanese autoriteiten, de aanvallen voor de Guyanese kust zijn afgenomen en zich naar onze kuststreek hebben verplaatst. Inmiddels heeft de Guyanese politie Nakool Manohar alias ‘Fyah’, aangehouden op verdenking van zijn directe betrokkenheid bij de aanval op de vissers op 27 april voor de Wia Wia Bank. Ondertussen heeft deze Nakool Manohar die inmiddels in verzekerde bewaring verkeert , een bekentenis afgelegd en verklaard dat hij bij eerdere zeeroof incidenten betrokken is geweest en wel in de maand april 2015. Toen werd het schip Sir Navin van ene Daneshwar Reddy aangevallen en beroofd. Buitenboordmotoren en andere goederen aan boord van het schip werden buitgemaakt. Manohar was ook betrokken bij een andere piraterij van het schip Captain Vikash, dat bezit was van Vikash Balkisson. Ook toen werden tal van bezittingen van de laatstgenoemde door de mannen van Manohar gestolen.

Volgens de advocaat van Manohar, heeft de politie geen bewijs van zijn betrokkenheid bij het ernstige strafdelict gepleegd voor de Wia Wia Bank in Suriname. Nakool Manohar blijft echter in hechtenis, omdat de Guyanese justitie hem ernstig verdenkt betrokken te zijn geweest bij  het misdrijf dat zich op 27 april in Surinaamse wateren heeft voorgedaan. De Guyanese politie vermoedt in hoge mate volgens berichten in de Guyanese pers, dat zijn broer ‘Sinbad’ die in Suriname moet zijn en gezocht door de Surinaamse justitie, betrokken zou zijn bij het incident op 27 april.  Het misdrijf op zee gepleegd tegen 20 vissers toen aanwezig op vier vissersboren, zou een vergelding zijn geweest  voor het doodschieten van een andere Manohar, die familie moet zijn van Nakool Manohar. Het heeft er thans veel van dat er binnen de Guyanese visserskringen een ware ‘oorlog’ is ontstaan waarbij de serie afrekeningen nog niet zijn voltooid. Ook de  dood van  de hulpagent van politie, Ravikant Premchand, roept tal van vragen op, vooral wegens het feit dat er beweerd wordt dat de agent relaties onderhield binnen de Guyanese vissers-wereld. Om een eind te brengen aan deze ijskoude eliminaties binnen de Guyanese visserswereld en hun directe criminele relaties, is het van groot belang dat zowel hier en in Guyana, alles in het werk gesteld wordt om deze criminelen zeer snel achter slot en grendel te krijgen. Nemen we deze ernstige situatie niet serieus genoeg dan zullen er op korte termijn meerdere personen worden vermoord. De justitie in ons land en ons buurland heeft door gedegen onderzoek nu vrij goed in de gaten, wat er daadwerkelijk in de Guyanese visserswereld speelt en wie de opdrachtgevers voor roof en moord zijn.  Verdachten zijn nu grotendeels zichtbaar gemaakt en deze personen wensen door deze bevindingen, door toepassing van meer geweld, uit handen van de justitie te blijven door nog meer mensen te elimineren. En juist door snel en hard op te treden aan beide zijden van de Corantijn, kan de zaak nu goed worden opgelost. Als de zaak niet professioneel genoeg wordt aangepakt, gaan de afrekeningen op land en zee naar onze menig nog enige tijd door.