May 14, 2018


Kustwachtboten moeten ondergebracht worden bij het leger


May 14, 2018

Abop-parlementariër Edward Belfort, is van mening dat de boten van de kunstwacht ondergebracht moeten worden bij het Nationaal Leger. Behalve de vissers, moet ook het leger aanwezig zijn op de boten. Hij gelooft dat zonder goede communicatie tussen vissersboten op zee en de kustwacht, de regering niet zal kunnen voorkomen dat zeepiraterij zich weer zal voordoen.
Het assembleelid vindt dat de boten ruim 5 tot 7 zeemijlen van de kunst gestationeerd moeten zijn, waardoor vissers de zekerheid hebben dat ze in een beveiligd traject hun werk kunnen doen. Ook is hij van mening dat er helikopters ingezet moeten worden om ongeregeldheden op zee te voorkomen.
Verder zegt hij dat alle vissers de mogelijkheid moeten hebben om bij vertrek naar zee via goede communicatiemogelijkheden de kustwacht hiervan op de hoogte te stellen. Wanneer de vissersboten zich eenmaal op zee bevinden, moet er regelmatig, volgens Belfort om het uur, contact zijn tussen de kustwacht en de vissers. Hij zegt dat bij de kustwacht ook bekend moet zijn hoeveel boten op zee zijn en hoeveel bemanningsleden erop een boot zijn.
Als vissers regelmatig doorgeven waar zij zich bevinden, kan dat volgens Belfort ervoor zorgen dat de marine snel kan optreden bij ongeregeldheden. Hij benadrukt dat de overheid er alles aan moet doen om aanvallen op vissersboeten te voorkomen. Hij is van mening dat wanneer de kustwacht niet overgebracht wordt naar het leger, de kans klein zal zijn dat er verandering komt in het patrouillesysteem.
Voorts benadrukt Belfort dat drugs ook verhandeld worden op zee, daarom zou de overheid extra maatregelen moeten treffen.
Wat betreft het in bescherming nemen van overlevenden van zeepiraterij, zegt Belfort dat dit moeilijk is als niet bekend is wat er eigenlijk speelt. Volgens hem moeten deze mensen eerst aangeven wat er werkelijk aan de hand is en met wie ze in contact zijn geweest de afgelopen tijd. Ook moeten zij volgens Belfort aangegeven of ze lid zijn van een bepaalde organisatie, anders zoekt de politie naar een speld in een hooiberg.

-door Richelle Mac-Nack-