Santokhi niet tevreden over aanpak zeepiraterij

VHP-fractievoorzitter Chan Santokhi (VHP) is niet tevreden over de manier waarop het ministerie van Defensie de zeepiraterij aanpakt. Santokhi stelde gisteren tijdens de openbare vergadering in de assemblee, de vraag waarom het leger niet eerder helikopters heeft ingezet, terwijl die er wel zijn. In plaats van het leger, zijn particulieren uitgevaren en gevlogen om de vermiste vissers op te sporen. “Het leger heeft zoveel hulpmiddelen en tools en toch heeft ze niet vroegtijdig opgetreden.” Santokhi zei dit nadat minister Ronni Benschop van Defensie, het parlement garandeerde dat binnen anderhalve dag de vissers weer veilig kunnen vissen. Benschop deelde het parlement mede, dat alle leden van de krijgsmacht zich hebben ingezet om de vissers binnen de toegezegde tijd weer op zee te krijgen. “We hebben niet gewacht op brandstof, geld of logistieke zaken, maar zijn gestart met de middelen die we hebben”, aldus Benschop. Vandaag maakt de bewindsman bekend wanneer de vissers naar zee kunnen gaan. Dit zal gebeuren na afstemming met het Visserscollectief.
Santokhi stelde ook de vraag wat er gedaan zal worden aan de nazorg van de slachtoffers en de nabestaanden van de omgekomen bemanning tijdens de brute overval op 27 april. Er zijn inmiddels drie lichamen geborgen, terwijl twaalf personen nog vermist worden. JusPol-minister Stuart Getrouw gaf aan dat het justitioneel onderzoek afgewacht wordt.
Tot nog toe worden 21 personen verdacht, waarvan 18 in verzekering gesteld zijn. Voor wat betreft de nazorg van de slachtoffers en de nabestaanden is het Bureau Slachtofferzorg bezig met de registratie om na te gaan wie in aanmerking komt voor hulp. De bewindsman zei ook dat JusPol bezig is met een legalisatieproject, er is aan gedacht om de Guyanese vissers bij dit project te betrekken.
Ondertussen heeft De Nationale Assemblee de motie ten aanzien van de concrete maatregelen die genomen dienen te worden voor de aanpak van de zeepiraterij, gisteren met 38 stemmen aangenomen. NDP-assembleelid Rajiv Ramsahai las de motie voor, waarna hij het parlement opriep om voor te stemmen. Volgens Ramsahai is de visserij een van de belangrijke sectoren die een grote bijdrage levert aan onze economie. Het gaat om ongeveer 1000 directe en indirecte arbeidsplaatsen die in het gedrang komen.

door Kimberley Fräser

More
articles