Vissers dit weekend weer op het water

De vissers treffen voorbereidingen om dit weekend uit te varen. Dit bevestigt booteigenaar Akash Sital. Hij geeft aan dat niet alle vissers uitvaren, maar slechts een deel, niet alle vissers hebben er vertrouwen in dat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Ook hebben veel vissers het gebeuren nog niet verwerkt. Sital zegt dat boten intussen beladen worden om dit weekend te vertrekken. Hij benadrukt dat de regering gezegd heeft dat zij de veiligheid van de vissers kan garanderen, vandaar dat sommige vissers uit zullen varen. Minister Ronni Benschop van Defensie heeft afgelopen zaterdag aangegeven, dat de regering binnen een week de Surinaamse wateren weer veilig zal maken.
Sital verklaart dat er optimaal gepatrouilleerd wordt, zowel op het water als in de lucht. Twee helikopters zijn ingezet die vanuit Moengo boven de Surinaamse wateren patrouilleren. “Wij respecteren dat”, zegt Sital. Hij voert aan dat de booteigenaren zelf geen maatregelen hebben genomen. Hij geeft aan geen voorstander ervan te zijn dat vissers worden voorzien van jachtgeweren. Wel is afgesproken dat de vissersboten in groepen zullen uitvaren en niet te ver van elkaar zullen vissen. Bij terugkeer zal er ook in een groep worden gevaren.

De booteigenaren die zelf een zoektocht hadden ingesteld, hebben die vanmorgen beëindigd. “Hoe gaan we de jongens vinden als zij zijn geankerd en overboord zijn gegooid met zware letsels?”, aldus de booteigenaar. Toch hebben de vissers de hoop nog niet opgegeven, zij zullen daarom met kleine boten uitvaren op zoek naar de vermiste vissers.
Voor de kust van Suriname komen er ook haaien voor Sital zegt dat de vissers bekend zijn met de Black Fin Shark nabij de kust. Hoewel Sital niet denkt dat de vermiste vissers het slachtoffer zijn geworden van haaien, zegt hij dat dit niet met zekerheid uigesloten kan worden. Hij hoopt dat er alsnog lichamen gevonden zullen worden.

-door Johannes Damodar Patak-