Kinderen Pikin Slee boeken vooruitgang met milieuproject

De Stichting Limbo Teego, die zich inzet om vooral de dorpen in het binnenland milieubewust te maken, voert vanaf maart 2018 samen met Stichting Suwama, een milieuproject uit in Pikin Slee, een dorp aan de Boven Surinameri-vier (Sipaliwini). De voorzitter van de Stichting Limbo Teego, Lindie Aboikoni, vertelt dat de kinderen veel succes hebben geboekt en hij ziet dat ze nu echt milieubewust zijn. “Tijdens een wandeling door het dorp, kom je bijna geen plastic meer tegen”, benadrukt de trotse voorzitter van Limbo Teego.
Hij vertelt dat op 21 maart de eerste twee voorlichtingssessies zijn gehouden in Pikin Slee. Na de paasvakantie is de derde voorlichtingssessie uitgevoerd, waarbij de inzamelingsactie officieel van start is gegaan. “De inzamelingsactie is dus nog gaande. De kinderen zamelen plastic in en voor de eerste volle zak die zij op school inleveren, krijgen ze een schoolpakket”, voegt Aboikoni eraan toe. De bedoeling van dit project is dat de kinderen milieubewust worden en op hun beurt de rest van de gemeenschap milieubewust maken. Aboikoni vertelt dat hij echt onder de indruk is van wat de kinderen tot nu toe in Pikin Slee hebben gedaan. “De kinderen werken heel hard mee aan het schoonhouden van hun omgeving, daar ben ik heel trots op”, vertelt hij. Aboikoni zegt dat hoewel de kinderen enthousiast blijven omdat ze in aanmerking kunnen komen voor een cadeau, zij ook milieubewust zijn. Hij haalt aan dat de kinderen nu zelf weten wat de gevolgen van plastic in het milieu zijn en dat zij er ook voor willen zorgen dat hun omgeving schoon blijft.
De stichting is nu bezig met het voorbereiden van een grote krutu met de mensen van het dorp. Op deze krutu zullen de kinderen van Pikin Slee een demonstratie geven van wat zij geleerd hebben uit de milieuvoorlichtingssessies die zij hebben gekregen. Met deze demonstratie zullen zij de rest van de gemeenschap wijzen op de gevolgen van plastic in het milieu en hoe zij dat kunnen voorkomen. “Deze activiteit zal medio juni 2018 georganiseerd worden”, zegt Aboikoni. Op deze dag zal er volgens hem ook voorlichting gegeven worden, waarbij diverse sprekers aan het woord zullen komen.
De bedoeling van de krutu is om alle sectoren van Pikin Slee bij elkaar te brengen en te informeren over het belang van dit project. Daarbij denkt Aboikoni aan de bootsmannen, de winkeliers, de lokale organisaties, gidsen en alle anderen. Ook zal het belang van dit project voor de komende generaties aan de orde komen. Hij vindt dat vooral ouders het project moeten oudersteunen, zodat de komende generaties er de vruchten van kunnen plukken en ook zorgdragen voor het schoonhouden van hun milieu.
Het project dat uitgevoerd wordt in Pikin Slee, is gefinancierd door Suriname Conservation Foundation en duurt een jaar. Het project wordt gedurende het schooljaar uitgevoerd, echter zal de stichting in de vakantie ook activiteiten ontplooien die verband houden met het milieu. Daarbij zal de nadruk gelegd worden op het organiseren van opruimacties waarbij zowel jongeren als ouderen betrokken zullen worden.
Kinderen die meedoen aan het project, kunnen na het project lid worden van de Milieu Rangers van de stichting. Verder vertelt Aboikoni, dat hetzelfde project vorig jaar uitgevoerd is in het dorp Botopasi. Hij haalt aan dat de stichting zich richt op één dorp per jaar. “We willen de samenleving in het dorp maximaal milieubewust maken”, aldus de voorzitter van Stichting Limbo Teego. Het project in Pikin Slee duurt tot februari 2019. Ook zegt hij dat na de afronding van het project, de milieuactiviteiten in het dorp niet zullen stoppen. Het volgende project wordt mogelijk in oktober 2019 gestart in een ander dorp.

-door Richelle Mac-Nack-