Ramautarsing: ‘Suriname lijdt per dag circa SRD 1 miljoen verlies’

De visserijsector ligt al enkele dagen zo goed als stil. Door de recente brute aanval op vissersboten, liggen alle vissersboten totdat de veiligheid gegarandeerd kan worden, aangemeerd. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), zegt desgevraagd dat dit een groot effect heeft op onze economie, want doordat boten niet uitvaren, lijdt Suriname momenteel voor circa SRD 1 miljoen per dag verlies. Hij zegt dat Suriname meer dan 30.000 ton vis exporteert en de lokale markt van ongeveer 15.000 ton vis voorziet.
Ramautarsing geeft aan dat visserijsector, net als elke andere sector in ons land, geld oplevert en derhalve adequate beveiliging verdient. De VES-voorzitter is daarom blij met de reactie van de overheid naar aanleiding van het drama dat zich heeft voltrokken. “Wat jarenlang niet mogelijk was, blijkt nu wel te kunnen”, aldus Ramautarsing doelend op de maatregelen die de overheid bezig is te treffen om ordening in de sector te brengen. Echter hoopt hij niet dat deze van korte duur zijn, maar dat de veiligheid op het water door middel van moderne technologie en equipment permanent wordt. Het moet volgens de VES- voorzitter niet bij mondelinge toezeggingen blijven, want het belang van de visserijsector voor de nationale economie is groot.
De vissers hebben een beroep gedaan op de overheid om zichzelf te mogen beveiligen tegen piraten op het water. Ramautarsing zegt er geen voorstander hiervan te zijn. Hij benadrukt dat het een typische overheidstaak is om de veiligheid van de vissers te garanderen. Dit moet volgens hem op een geordende en gestructureerde manier door de overheid gebeuren. “Wij willen geen wildwest, waarbij mensen met pistolen gaan rondlopen”, aldus de VES- voorzitter. De VES zal deze kwestie in de gaten houden en erop toezien dat de visserijsector behoorlijk bestuurd wordt met duurzame oplossingen en verbeteringen die daadwerkelijk werken.

-door Johannes Damodar Patak-