Chat/ webcam business groeit in Suriname ‘Suriname staat in brand qua normen en waarden’

Chat/ webcam ondernemingen blijken het steeds beter te doen in ons land. Dagelijks worden er via sociale media oproepen geplaatst om aan erotisch tikwerk te doen tegen betaling, deze webcam business blijkt voor velen interessant te zijn. Krishna Mathoera, VHP- parlementariër, zegt desgevraagd dat er sprake is van een complete chaos en wanordelijkheid in ons land. “Suriname staat in brand qua normen en waarden”, aldus de parlementariër. Zij merkt op dat de regering nauwelijks gezag meer heeft in de samenleving en dat het de burgers zijn die de trend van de illegaliteit bepalen in ons land. “Wanneer zaken flink uit de hand zijn gelopen, zoals in het geval van de duikboot of de overvallen op zee, komt de regering nablussen, en dit is ook de trend met webcam seks”, zegt Mathoera. Het is een internationale ontwikkeling die ook in Suriname al enige jaren bekend is. Helaas blijkt dat er weinig zicht is hierop en dat de regering er nauwelijks in is geïnteresseerd. Op sociale media is het echter een hot item.
Het zijn vooral jongeren die aan chat en webcam seks doen om zo op een snelle manier geld te verdienen. De mensen worden uitbetaald in vreemde valuta. Dit komt omdat de moederbedrijven in het buitenland gevestigd zijn en er via tussenpersonen in Suriname een chat en webcam centrale wordt opgezet.

Maar volgens Mathoera zijn dergelijke vormen van geld verdienen niet zonder risico voor gebruikers en aanbieders. “Onder welke regels opereren de bedrijven en wie bewaakt het proces, en zorgt ervoor dat zij zich houden aan de regels? Zijn de bedrijven geregistreerd en betalen zij belasting? Hoe voorkomt men dat jeugdigen erbij betrokken worden?”, zijn de vragen die Mathoera stelt. Zij voert aan dat naast al deze vragen, er ook verslaving en sociale en maatschappelijke problemen kunnen ontstaan. Zij benadrukt dat er behoorlijk onderzoek zal moeten worden gedaan naar de omvang van deze trend en de negatieve gevolgen hiervan op de samenleving en meer nog op de jeugd.
Zij geeft aan dat door de financiële crisis, mensen dit als een manier zien om geld te verdienen, maar dit is volgens haar niet de oplossing. “Men moet goed nadenken over de nadelige impact hiervan. Sommige mensen denken dat het in de anonimiteit gebeurt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Heel intieme zaken kunnen uitlekken en grote gevolgen hebben voor de toekomst, vooral van onze jongeren”, aldus Mathoera. Zij legt uit dat jongeren op latere leeftijd ermee geconfronteerd kunnen worden. De parlementariër vindt dat naast onderzoek en regulering, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken met voorlichtingsprogramma’s moet komen om onze samenleving in het algemeen, maar de jongeren in het bijzonder bewust te maken. Helaas lijkt het volgens haar alsof het ministerie in een winterslaap is gesust en ze niet verder komt dan het inwerken van nieuwe ministers. “Nieuwe ministers die goed geaccommodeerd worden, maar die inhoudelijk weinig kunnen veranderen. Maar ja, de regering Bouterse is niet geïnteresseerd in het oplossen van de problemen, maar meer in het winnen van de verkiezingen en het behartigen van de belangen van politieke vrienden”, aldus Mathoera.