Voetballer Vorswijk voor het leven geschorst

BSV voor tien jaar uitgesloten

Het Tuchtcollege van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) heeft afgelopen zaterdag de voetballer Jurmain Vorswijk van de Brokopondo Sport Vereniging (BSV) een levenslange schorisng opgelegd. Dit houdt in dat Vorswijk gedurende deze periode geen enkele stadion mag bezoeken waar onder toezicht van de SVB wedstrijden worden afgewerkt. Zijn club werd voor de duur van tien jaar uitgesloten van alle competities onder auspiciën van de SVB.

De forse straffen zijn naar aanleiding van het wangedrag van spelers van supporters van BSV op zaterdag 28 april jongstleden tijdens de duel in het 13e SVB/Suribet Lid-bondentoernooi tegen Real Meursie in het Para Stadion.

In de 25ste minuut van de partij deed zich, aldus wedstrijdcommissaris Remy Hoepel, namelijk een buitenspel situatie voor, waarmee de supporters van BSV zich niet konden verenigingen. Er werd toen met biercups en plasticflessen op het veld rich-ting assistent arbiter J.Rees gegooid. Het duel werd voor enkele minute gestaakt totdat de rust onder de aanhang van BSV was teruggekeerd. De ruststand was 1-1.

Tijdens de rust kreeg Hoepel wederom een gesprek met de politie om alert te zijn aangezien duidelijk was dat de aanhang van BSV zich zou misdragen.

Vermeldswaard was dat de organisatie van de wedstrijd geen veiligheid had ingehuurd en de politie was ook niet aanwezig. Vanwege het ontbreken van enige veiligheid had Hoepel vóór aanvang van het duel er werk van gemaakt om de organisatie om rekenschap te vragen. Dit leidde ertoe dat hij zelf belde met de chef van dienst van het station Billiton. Onderinspecteur Stuger verzekerde toen dat er manschappen aanwezig zouden zijn, wat ook gebeurde.

In de tweede speelperiode werden twee doelpunten van BSV wegens buitenspel afgekeurd door arbiter Riedewald, waardoor de aanhang van de club nog meer tekeer ging. Nadat Real Meursie als thuisspelend team in de 88ste minuut een geldig doelpunt scoorde en de partij met 2-1 won, werd Riedewald door Vorswijk aangevallen. Hij bewerkte de referee met een vuist in het gelaat. Vorswijk was echter al in de 57ste minuut van de partij gewisseld en was dus van de bank afgekomen om de arbiter aan te vallen. Gelijk daarna werd Riedewald door verschillende medespelers aangevallen en zwaar mishandeld. Hij werd zelfs met een zitting die van de tribune was gehaald bewerkt. De aanwezige politie en overige supporters stonden hier machteloos tegenover. Riedewald hield een gapende wond over aan zijn hoofd, zijn rechteroog alsook zijn lichaam vertoonden zwellingen. Hij kreeg op de RGD-poli te Lelydorp drie hechtingen. Op het politiestation Billiton werd er aangifte gedaan, maar er konden geen aanhoudingen worden verricht daar de daders door de menigte beschermd zouden worden.

Vorswijk kwam niet opdagen op de zitting. BSV moet verder ook een geldboete van SRD 5000 betalen, dit binnen twee weken na het vonnis. Indien anders komt boven de straf van tien jaar nog eens vijf jaar bij.