30 verdachten aangehouden in kwestie zeeroof

De Surinaamse autoriteiten hebben tot nog toe dertig verdachten aangehouden in de zaak van de overval op vier vissersboten die zich in de nacht 28 april heeft voorgedaan. Dit heeft de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw vandaag bevestigd op een gezamenlijke persconferentie met de Guyanese minister van Justitie, Khemraj Ramjattan en de Guyanese ambassadeur, Keith George in het perscentrum van de regering. Getrouw vertegenwoordigde de regering samen met Ronni Benschop, minister van Defensie en Lekhram Soerdjan, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
Minister Getrouw gaf aan dat hij in het belang van het onderzoek geen gedetailleerde informatie kon verschaffen, maar dat dit wel zal gebeuren als het onderzoek is afgerond. Hij stelde wel dat de verdachten zowel op land als op het water zijn aangehouden.
De minister voegde eraan toe dat het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) geschiedt. Wanneer de lichamen vrij worden gegeven voor identificatie, hangt volgens Getrouw af van het OM en niet van het Korps Politie Suriname (KPS). Welke rol de vissers hebben gespeeld bij de aanhoudingen, wilde de minister niet kwijt, vanwege veiligheid van de vissers.
Zowel minister Soerdjan als de Guyanese minister van Justitie, Khemraj Ramjattan, hebben verzekerd dat de nabestaanden na overleg met hun regeringsteam ondersteuning zullen genieten. Beiden gaven aan dat dit hoogstwaarschijnlijk een combinatie zal zijn van financiële, morele en psychologische ondersteuning. Zij zullen binnen enkele dagen bekendmaken hoe de steun qua omvang, aard en duur eruit zal zien. Ramjattan zei dat voor de nabestaanden en de overlevenden administratieve zaken in Guyana versneld zullen worden en ook de optie om terug te keren staat open. Dit zei de minister naar aanleiding van een onderhoud met de groep gisteren op de Guyanese ambassade. Hij benadrukte dat de Guyanese regering al haar medewerking zal verlenen aan de Surinaamse autoriteiten zolang er een beroep op hen wordt gedaan. Belangrijk voor Ramjattan is dat de nabestaanden, de overlevenden en hun families worden opgevangen en dat de daders worden berecht. Soerdjan kondigde een regulering en ordening aan van de visvergunningen.
Minister Benschop zei dat het proces om onze wateren veilig te maken, al is ingezet. Hoe dit zal geschieden, wenste hij niet prijs te geven. “We zijn al bezig”, aldus de minister. Over een week kunnen de vissers volgens hem weer uitvaren. Ramjattan vertrekt vanavond weer naar Guyana. Zijn delegatie bestaande uit Guyanese officieren, zal morgen vertrekken en heeft vanavond een onderhoud met het Korps Politie Suriname.

-door Johannes Damodar Patak-