WAAR IS DE KUSTWACHT?

De Kustwacht zorgt voor de controle en wetshandhaving op zee. Men beschikt over schepen en die schepen dienen om onder andere de visserij te kunnen controleren, en men kan hulp bieden bij calamiteiten op zee. Helaas geldt deze taakomschrijving niet voor onze kustwacht. Het houdt namelijk maar niet op, de piraterij voor onze kust. Dit is duidelijk te merken aan de misdrijven die zich onlangs hebben voorgedaan voor de kust. Afgelopen weekend was het dan ook weer zover, vrijdagavond werden twintig mannen van vier boten overvallen en beroofd door zeerovers. Vier van de slachtoffers hebben naderhand hulp gekregen van een andere vissers na te water zijn geraakt, waarna ze naar Nieuw-Amsterdam werden overgebracht. Met verschillende verwondingen werden ze daar naar het ziekenhuis gebracht. Van de twintig opvarenden van de vier vissersboten die waren aangevallen, zijn er nu vijf levend gevonden. De politie zegt in een bericht, dat de laatste overlevende van deze roof tot nu toe ter hoogte van Braamspunt werd gesignaleerd. De man heeft verteld dat hij na de aanval vijf dagen door het moeras heeft gelopen op zoek naar hulp. De overige twaalf vissers worden tot nu toe vermist. Inmiddels zijn drie lijken ontdekt in de buurt van Wia Wia Bank, nadat piloten van Gum Air op eigen initiatief een zoekactie waren begonnen. Hierna zouden zeerovers woensdagavond voor de kust van Matapica weer een slachtoffer gemaakt hebben op een vissersboot.

Maar blijft onze Kustwacht? Zijn de boten van de Kustwacht pleziervaartuigen geworden? We hebben gedurende de regering Bouterse I drie prachtige vaartuigen in Frankrijk gekocht, die voor de Kustwacht moeten worden ingezet. Waarom heeft de regering deze boten van een paar miljoen euro aangeschaft voor de Kustwacht, als zij die toch niet inzet? Gezien het feit dat onze Kustwacht meer verworden is tot een kadewacht en de schepen nauwelijks uitvaren, is het een chaotische toestand op zee en doen Guyanezen precies wat ze willen en vissen op plaatsen, waar ze helemaal niet actief mogen zijn. Keerpunt denkt niet, dat in het incident van vrijdagavond nog gesproken kan worden van vermisten. We denken eerder dat nu gesproken kan worden van doden. Want als een visser overboord is gegooid, verzwaard met een batterij, en niet gevonden is, is hij vermoedelijk verdronken. Daarnaast was de hulp van de autoriteiten niet snel genoeg volgens bepaalde familieleden. Waarom zijn de autoriteit niet sneller in actie gekomen, nadat de piloten van Gum Air de coördinaten hadden doorgegeven over de positie van de aangetroffen lijken? Wat hield de zogenaamde zoekactie van onze autoriteiten eigenlijk in? Dit is te belachelijk voor woorden, dat er zo nonchalant werd omgesprongen met het lot van de slachtoffers. Niemand kan zich zo lang drijvend houden en wachten op hulp, dus de zwakke zoekactie van onze autoriteiten heeft niet tot snelle hulp kunnen leiden. Er is niet op tijd actie ondernomen en het resultaat is nu, dat er misschien alleen lijken gevonden zullen worden.