Guyanese politie houdt nog twee verdachten aan

De politie in Berbice, Guyana, heeft gisteren nog twee andere personen in hechtenis genomen inzake de aanval op de vier vissersboten 28 april. De Guyanese politie heeft intussen al drie personen gearresteerd, waaronder de booteigenaar van Corentyne. Dit is bevestigd door Crime Chief Paul Williams. De andere twee mannen komen ook uit Corentyne, de ene naar verluidt uit Philippi Village en de andere uit Number 43 Village. De drie mannen worden allemaal vastgehouden in het New Amsterdam politiestation te Guyana voor ondervraging. Een politiebron zei gisterenmiddag dat de mannen niet veel zeiden. Volgens de bron is bekend dat de gearresteerde vissers deel uitmaken van een groep die sinds 2002 boten op zee zou kapen, de groep zou ook met personen in Suriname samenwerken.
Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft intussen ook enkele verdachten aangehouden. Het onderzoek in deze zaak duurt voort. Vanuit de zijde van de Surinaamse autoriteiten wordt er niet veel informatie over deze zaak vrijgegeven. De vermiste mannen die tot nu toe geïdentificeerd zijn: Tilaknauth Mohabir (50) ook bekend als ‘Kai’; Ganesh Beharry, Ralph Anthony Couchman (19) ook bekend als ‘Burnham’; Ramesh Sancharra (48); Glenroy Jones (21); Ramnarine Singh; Bharat Heeralall ook bekend als ‘Record’ (49); Sunil bekend als ‘Poddock’, Mahesh Sarjoo (35) en Rajkumar Bissessar. De vissers Bobby Ibrahim en Randy Burnette werden eerder als vermist opgegeven door hun familieleden, maar hebben inmiddels vanaf zee contact opgenomen met hun familieleden. (bron: Stabroek News)
Intussen duurt de zoekactie naar de vermiste vissers voort. Tot nu toe hebben van de twintig vermiste vissers, vijf het overleefd en zijn er drie lichamen geborgen. Over het lot van de overige twaalf is nog niets bekend. Momenteel hebben verschillende groepen een zoekactie op touw gezet. Naast de overheid, hebben de booteigenaren zelf het initiatief genomen. Ook het Visserscollectief en Gum Air zoeken van de vermiste vissers. Gum Air is degene die de drie lichamen gespot heeft. De overvallers hebben bij enkele vissers een batterij vastgebonden op hun lichaam en ze daarna het water ingegooid. Dit bemoeilijkt de zoekactie. Voor nu ligt de totale visserijsector lam. Booteige-naren en vissers zullen niet uitvaren zolang hun veiligheid op het water niet wordt gegarandeerd. De boten die zich nog op het water bevinden zijn via radioberichten naar binnen geroepen. Hoe lang de actie zal duren, hangt af van de overheid. Veel visexporteurs vrezen dat met dit besluit van de vissers de export van vis in gevaar is. Vanuit de zijde van de overheid zijn er nog steeds geen concrete maatregelen aangekondigd. De vissers zeggen heel erg teleurgesteld te zijn in de overheid, omdat die niet kordaat heeft opgetreden. Intussen heeft zowel de oppositie als de coalitie een spoedvergadering aangevraagd in het parlement om de kwestie zeepiraterij te bespreken.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles