535 personen genaturaliseerd tot Surinamer

535 vreemdelingen die al jaren in Suriname wonen en werken, ontvingen vandaag hun verklaring van Surinamerschap in de Congreshal. Natasha Arupa-Wong-Swie-San, waarnemend directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), zegt dat deze groep niet meer beperkt wordt wanneer zij gebruik wil maken van diensten bij het CBB. Dit was voorheen wel het geval. De 535 personen kregen behalve de verklaring van Surinamerschap, ook een envelop met documenten waarmee zij zich kunnen aanmelden bij het CBB. Met die documenten kunnen zij net als andere Surinamers, gebruik maken van alle diensten, onder andere het afstempelen van hun paspoort, aanvragen nationaliteitsverklaring, uittreksel en verklaring van inschrijving in het bevolkingsregister. Van de 535 personen zijn: 336 (Guyana), 70 (Haïti), 102 (China), 7 (India), 4 (Indonesië), 2 (Brazilië), 3 (Dominicaanse Republiek), 2 (Jamaica) en de rest uit Nicaraqua, Cuba, St. Maarten, Libanon en Trinidad & Tobago. Uit deze groep zijn er 44 echtparen (Guyana), 23 (China), 7 (Haïti), 3 (India) en 1 (Jamaica). Volgens Arupa-Wong-Swie-San, is het voor het CBB belangrijk om te weten wie de echtparen er zijn.
Volgens Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), is het nu het moment dat deze groep op waardige wijze wordt verwelkomd in ons land, daar zij een lange procedure heeft doorlopen om de Surinaamse nationaliteit te verkrijgen.
Aan deze groep geeft zij mee om de liefde, het gevoel van saamhorigheid, respect naar elkaar toe en verdraagzaamheid tot uiting te laten komen in het dagelijks leven. Redan zegt dat zij van deze groep verwacht dat zij helpen om Suriname verder op te bouwen.
Wat er volgens P Amatsoemarto, directeur van Binnenlandse Zaken (Biza) verwacht wordt is dat de genaturaliseerden verder werken aan de verrijking van de diverse culturen, talen, gewoonten en gebruiken, maar ook hun diversiteit aan culinair en kunst voor ons geliefd land Suriname. De directeur is blij dat de genaturaliseerden hun oud nationaliteitschap hebben ingeruild voor de Surinaamse nationaliteit ondanks de moeilijke situatie in Suriname. “We hebben u nodig om een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van ons land”, aldus Amatsoemarto.

-door Kimberley Fräser-

More
articles