Visprijzen schieten de lucht in

De prijs van verschillende vissoorten is binnen korte tijd met 25 procent gestegen als gevolg van het tragisch gebeuren in Surinaamse wateren waarbij vijf vissersboten zijn overvallen met aan boord twintig bemanningsleden. Van de twintig bemanningsleden zijn slechts vier terecht. Akash Sital, een van de booteigenaren wiens boot is overvallen, zegt in gesprek met De West, dat de vis op de lokale markt in prijs is gestegen, omdat 80 procent van de vissersboten aan een ketting aangemeerd ligt sinds het tragische ongeval. Hij geeft aan dat de gestegen prijs een van de gevolgen is die direct effect heeft voor de totale samenleving.
Sital benadrukt dat de vissersboten niet uit zullen varen zolang de veiligheid van de vissers in de Surinaamse wateren niet gegarandeerd is. Hij stelt dat hierdoor de aanvoer van vis enorm is gedaald waardoor de vraag groter is dan het aanbod. Als booteigenaar prefereert hij liever dat hij zijn boten aan de ketting legt, dan dat hij het leven van zijn bemanningsleden in gevaar brengt. Sital geeft aan dat de totale vissector momenteel grote verliezen lijdt.
Zo haalt hij ook aan dat veel booteigenaren het vorige boekjaar negatief hebben afgesloten en al hun hoop hadden gevestigd op 2018. Door met het recente ongeval vreest hij dat ook dit jaar negatief afgesloten zal worden. Ook de export van vis is volgens Sital in groot gevaar. Hij zegt dat als er niet voorzien kan worden in de vraag naar vis voor de lokale markt er ook geen vis is om te exporteren naar het buitenland. Hoe lang deze situatie zal duren, hangt volgens de booteigenaar af van de autoriteiten, ze moeten de veiligheid van de vissers kunnen garanderen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles