Boldewijn: ‘Grensprobleem moet prioriteit gesprekken zijn’

Bestuurskundige August Boldewijn ziet de aanpak van ons grensprobleem als een van de prioriteiten waarover president Desiré Bouterse een gesprek zal moeten voeren met de Braziliaanse president Michel Temer tijdens zijn staatsbezoek aan Brazilië. Volgens Boldewijn zullen de geopolitieke verhoudingen tussen beide landen besproken worden, gezien onder anderen de ministers van Defensie en Justitie en Politie deel uitmaken van de delegatie. De bestuurskundige zegt dat de grensbewaking van Suriname zeer zwak is, waardoor steeds meer criminelen toegang hebben tot ons land.
Hij zegt dat er in het binnenland een stad, ‘Villa Brasil’, waar heel wat criminele handelingen worden gepleegd door Brazilianen, er werken prostituees en er zijn winkels die gerund worden door Brazilianen. Maar deze stad is niet erkend door de Surinaamse staat. Boldewijn vermoedt dat het Brazilianen uit ‘Villa Brasil’ zijn, die Surinamers aanvallen in het binnenland. Bouterse zou volgens hem in samenspraak met de Braziliaanse president, eisen moeten stellen en ondersteuning moeten vragen aan Brazilië, omdat onze militairen niet in staat zijn onze grenzen te bewaken. Hij noemt de Franse regering als voorbeeld, die heeft heel wat Braziliaanse criminelen het land uitgezet. Het probleem is dat deze criminelen naar Suriname komen om hun criminele praktijken hier voort te zetten en voornamelijk in het binnenland.
Verder hoopt Boldewijn dat de banden tussen de Zuid-Amerikaanse landen verbeterd worden. Onze president is goed bevriend met de Venezolaanse president Nicolas Maduro en landen zoals Cuba en Bolivia. Venezuela is zowel op economische als politiek gebied zeer agressief bezig en volgens Boldewijn is de gemeenschap van Unasur daar niet blij mee. Zes landen hebben zich reeds teruggetrokken en willen geen verdere samenwerking meer met Venezuela. Suriname heeft dat nog niet gedaan en wordt daarom gezien wordt als een van de landen dat als intermediair optreedt. “Suriname zal moeten optreden als bemiddelaar om de spanning te breken. Het is belangrijk dat de Zuid-Amerikaanse landen weer verenigd worden”, aldus Boldewijn. Boldewijn haalt ook aan dat de Amerikaanse president Trump zijn zin heeft gehad door de samenwerking tussen Zuid-Amerikaanse en Caraibische landen kapot te maken. Wat zich nu afspeelt is, dat Venezuela met een beschuldigende vinger wijst naar Amerika als de boosdoener. Brazilië zal hoogstwaarschijnlijk deze zaken ook bespreken met Bouterse.

-door Kimberley Fräser-

More
articles