SBA Finals morgen van start ‘Yellow Birds is er klaar voor’

De Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) maakt morgen in de Ismay van Wilgen Sporthal een aanvang met de finaleserie in de play-offs van de heren hoofdklasser. SCVU en Yellow Birds zullen in maximaal vijf wedstrijden moeten uitmaken wie zich de kampioen van 2018 mag noemen. SCVU plaatste zich als eerste finalist door De Arend in de best-of-five halve finaleserie met 3-0 te verslaan, terwijl Yellow Birds zondag de allesbeslissende game 5 tegen titelverdediger De Schakel won en zich daarmee met 3-2 voor de finale plaatste. De eliminatie van De Schakel betekent dat er dus een nieuwe kampioen komt. Vorig seizoen won de ploeg de titel ten koste van Yellow Birds, die in de finaleserie met 3-2 werd geklopt

Yellow Birds is erop gebrand om ook van SCVU te winnen. Coach Marciano Zalman is zich ervan bewust zijn team een zware serie van 5 partijen achter de rug heeft, maar is er desondanks er klaar voor. Belangrijk voor hem is dat hij op al zijn spelers kan rekenen in deze finale. Voor wat de tegenstander in de finale betreft zegt Zalman dat hij in de reguliere competitie twee keer van SCVU verloren heeft. “Het waren weliswaar kleine verschillen. maar bij basketbal moet er altijd een winnaar zijn”, aldus de oefenmeester. Hij merkt op dat SCVU ze altijd in de slotfase gebruik heeft gemaakt van zijn ervaring, dit vanwege het feit dat de spelers al jaren bijelkaar zijn.

Zowel in de algemene ronde, de voorronde van de play als de finales zou de ervaring van SCVU altijd de doorslag brengen. Zalman: “Zij weten heel goed om te gaan met spanningen en stress in een wedstrijd.”

Volgens Zaman hebben de Gele Vogels in de huidige play-offs echter ook karakter getoond door tegen De Schakel van een 0-2 achterstand terug te komen en de serie met 3-2 te winnen. “We hebben alles gegeven wat we konden. We hebben karakter getoond door drie wedstrijden achter elkaar te winnen”, aldus Zalman, die zegt dat finaleserie er eentje wordt tussen twee gelijkwardige ploegen. “SCVU is tot nu toe ongeslagen, maar ze kunnen ons niet wegcijferen omdat we in de finale staan. We gaan voor niets anders dan het kampioenschap,” benadrukt de Yellow Birds-coach.

Zijn tegenhanger Lesley Dhanradj van SCVU is alert, omdat hij tegen de semi-kampioen speelt. Hij is duidelijk in zijn mening over de Gele Vogels: “Yellow Birds heeft dit jaar ook getoond dat ze en sterke veerkracht hebben, aangezien zij de serie tegen De Schakel gewonnen hebben ondanks een 0-2 achterstand.  Ze willen werken en dat doen ze ook voor elkaar. Daarmee gaan we rekening houden.”

Terugblikkend op de twee ontmoetingen in de algemene ronde, merkt Dhanradj op dat SCVU misschien vanwege ervaring en een beetje meer inzet van Yellow Birds gewonnen heeft. “Echer, we weten dat ze niet zwak. Toch hebben beide teams één doel voor ogen, namelijk het behalen van het kampioenschap.”