10K Telesur opnieuw weer Guyanese aangelegenheid

De 10 kilometer loop van Telesur is dit jaar wederom een aangelegenheid geworden van Guyanesen. Het lukte de atleten uit het westerbuurland om ook dit jaar als eerste over de finish te gaan bij de jaarlijks terugkerende 1 mei snelloop de Surinaamse telecomprovider. Bij de heren won Winston Missigher, terwijl bij de dames Euleen Tanner voor het zesde jaar op rij er met de titel vandoor ging.

Bij de heren was het een nek-aan-nek race tussen Cleveland Thomas, de winnaar van 2017, en Missigher, die vorig jaar tweede werd. In de kopgroep werden ze op de voet gevolgd door hun landgenoot Otniel Tunner. Uiteindelijk ging de eindsprint tussen de nummer 1 en 2, Missigher en Thomas, terwijl Tunner als derde eindigde.

Bij de Surinamers waren Jonathan Baktawar van SNL en teamgenoot Carlos Felix-daal  evenals Ronaldinhio Pinas van de atletiekvereniging Marwina ook in de kopgroep, maar die konden de Guyanezen niet bijbenen. Uiteindelijk ging Pinas als eerste Surinamer over de finish, maar dan wel als vierde in de algemene klasse.

Pinas, die zes dagen per week op Moengo traint, zei dat  het beter had gekund, maar het voelt voor hem toch goed aan om als eerste Surinamer over de finish te gaan.

Missigher vond het op zich een goede race. Hij gaf in een interview aan dat hij deze loop altijd heeft willen winnen. In 2015, 2016 en 2017 eindigde hij wel steeds in de kopgroep en dit jaar mocht hij zich dus uiteindelijk de winnaar noemen. “In de laatste 500 meter was ik sneller dan Cleveland Thomas. We trainen samen en wist dat ik hem zou verslaan. Ik heb er hard voor gewerkt en het is mij gelukt.”

Zijn volgende race is op 26 mei aanstaande tijdens de Independence Race in Guyana.

Euleen Tanner, die in juli 44 jaar wordt,  grapte dat ze de Telesur snelloop haar heel leven wilt blijven winnen. Bij de vrouwen ging Carolien Marlet als tweede over de finish.

door Ivan Summerville