Internationaal worstelgala bij 145 jaar Hindoestaanse Immigratie

De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) organiseert op zondag 27 mei een internationaal gala in verband met 145 jaar Hindoestaanse Immigratie. Dit gala wordt gehouden in de Anthony Nesty Sporthal. Het bestuur van de SWF had graag voor dit evenement worstelaars uit India bij willen hebben, maar dat hangt aan een zijden draadje. Worstelen is naar Suriname gebracht door immigranten uit India begin van de 20ste eeuw.

“Het loopt stroef met de sponsoring op dit gedeelte.

Het is een heel dure zaak om zo’n project met Indiers uit te voeren. Met kaartenverkoop haal je het nooit. We zijn nog bezig met een instantie om de laatste mogelijkheden te bekijken. Laten we hopen dat het alsnog in orde komt”, zegt SWF-topman Ravin Changoer. “Maar dat mag de pret niet drukken. Het is zo goed als zeker dat er worstelaars uit Nederland naar Suriname komen”, geeft Changoer aan.

“En als het lukt, misschien ook uit het Caribisch Gebied.” De SWF is bezig netwerken te leggen met Caribische worstellanden, om zo te komen tot een Caribbean Wrestling League.

“Met Barbados hebben we al een goede samenwerking, nu zijn we bezig met Jamaica en Trinidad & Tobago.” De SWF organiseert elk jaar tenminste een internationaal toernooi in Suriname om zo het worstelgebeu-ren in Suriname een boost te geven.

Het bestuur Changoer heeft langzamerhand ook deelname aan internationale toernooien geinitieerd. Het begon in 2013 met de Pan-Amerikaanse kampioenschappen in Panama. In 2014, 2015 en 2016 is Nederland drie jaar achter elkaar aangedaan, terwijl in 2015 ook meegedaan is aan de Pan-Amerikaanse kampioenschappen in Mexico. Aan al deze toernooien waren er ook trainingskampen verbonden. In 2017 is er voor het eerst meegedaan aan een internationaal beachworstelevent op Barbados. “Wil je meetellen in de wereld, moet je meedoen aan de regionale en mondiale evenementen”, stelt Changoer.

Voor 2018 staat er internationaal ook veel op het programma. Weliswaar is het eerste internationaal evenement waar een worstelaar van de SWF zou meedoen, afgelast. Deze was de Gym-nasiade van 2 tot 14 mei in Marokko, een sporttoernooi voor scholieren tussen 15 en 17 jaar. Het was een afvaardiging van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, maar door onvoorziene omstandigheden is deelname aan dit toernooi op het laatste moment afgeblazen door het ministerie.

Voor medio mei staat er in Guatemala op programma de Pan-Amerikaanse kampioenschappen voor cadetten (15-17 jaar), gecombineerd met een twee weken durende trainingskamp.

“Ook voor Guatemala hebben we een coach en atleet gereed staan. En dan staat eind mei op programma deelname aan de Zuid-Amerikaanse Spelen via het Surinaams Olympisch Comite (SOC), waar ook een worstelaar afgevaardigd wordt. Voor de tweede helft van het jaar zijn er uitnodigingen ontvangen om mee te doen aan internationale toernooien op Barbados (beach en mat) en België (Gouden Gordeltoernooi). Voor deze toernooien moeten we alles zelf betalen, dus dat hangt ook van de sponsoring af”, aldus Changoer.