“Alleen de verkiezingen ingaan is geen idee van NDP’

“Het idee om alleen de verkiezingen in te gaan, is niet een idee van de NDP, zoals anderen beweren.” Dit zei president Desiré Bouterse tevens NDP-voorzitter, afgelopen donderdagavond tijdens een kadervergadering in Ocer. Hij deelde mee dat de regering de presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel heeft geïnstalleerd, omdat kort na de verkiezingen van 2015, er onrust was ontstaan bij een aantal politieke partijen, de achterban van deze partijen vond, dat kleine partijen over hun ruggen aan zetels kwamen.
Deze partijen hadden volgens Bouterse toen al aangegeven, dat zij de komende verkiezingen alleen zouden ingaan. De commissie had als taak om gesprekken te voeren met alle partijen om zo hun visie te horen. “Plotseling leek het alsof de NDP wil dat mensen alleen de verkiezingen ingaan”, haalde de president aan. Vast staat dat de NDP alleen de verkiezingen van 2020 ingaat. “We hebben gezegd: komt hoog water, komt laag water, NDP gaat wel alleen de verkiezingen in”, stelde de president. De partij zal daarnaast rekening houden met de wens van het volk.
Bouterse stond ook stil bij het evaluatierapport om de Kieswet aan te passen. Naast het verbieden van combinatievorming, vindt hij dat het verkiezingsgebeuren eenvoudiger moet worden voor de gemeenschap. De president wil de wijzigingen in het kiesstelsel zo snel mogelijk afronden. Het eindadvies is volgens hem intussen al binnen. Er zal worden nagegaan als de adviezen bij de komende verkiezingen in moeten gaan. Bouterse deelde mee dat het parlement volgende week geïnformeerd zal worden. Het staatshoofd zei veel discussie te verwachten, maar desondanks de zaak zo snel als mogelijk te willen afronden.

-door Priscilla Kia-

More
articles