Zalman: “Een moeilijke bevalling”

Serie Yellow Birds-De Schakel naar climax

“Een moeilijke bevalling”. Zo verwoordde coach Marciano Zalman donderdagavond de 78-70 zege na verlenging van Yellow Birds op De Schakel in game 4 van de best-of-five halve finaleserie in de heren hoofdklasse basketbalplay-offs tegen De Schakel. De Gele Vogels stuwden hiermee de serie naar een climax, want door te winnen brachten de Birds de seriestand op 2-2 en zorgde de ploeg uit Zorg en Hoop ervoor dat er morgenavond een allesbeslissende game 5 wordt gespeeld. Yellow Birds had twee dagen eerder ook al de derde partij opgeëist, nadat De Schakel daarvoor game 1 en 2 had gewonnen.

Zalman sprak van een moeilijke bevalling, maar benadrukte dat de druk die De Schakel op zijn team zou uitoefenen te verwachten was. “Wij konden ons geen fouten permitteren. We moesten een beslissingsduel afdwingen. De partij van zondag zal bepalen wie het in de finale tegen SCVU zal opnemen. Vast staat dat het in game 5 moeilijker zal gaan worden”, aldus de basketbaltrainer.

Zijn collega aan de andere kant, Ray Emanuels, zei dat het geen makkelijke partij was. “We waren aan elkaar gewaagd, maar ze zaten beter op de bal. Ik ben niet helemaal tevreden omdat het beter had gekund. Belangrijk is dat we hebben teruggevochten om een overtime te forceren, maar het is uiteindelijk toch niet gelukt de partij te winnen.” Emanuels is zich ervan bewust dat De Schakel zondag er het beste uit moet halen. “Omdat er daarna geen tweede kans is”, weet hij.

Yellow Birds stond donderdagavond gedurende de eerste en tweede quarter voor, maar na de spelhervatting nam De Schakel het geheel over. Yellow Birds gaf echter niet op, waardoor beide ploegen beurtelings scoorden. Toch was het ook De Schakel die veel persoonlijke overtredingen beging en aan het einde van de derde fase tegen een 46-52 achterstand aankeek.

Yellow Birds was verplicht te winnen om zo te overleven in de serie en zich hiervan bewust besloot coach Emanuels zaken anders aan te pakken.

De Schakel herpakte zich en wist uiteindelijk aan het einde van de vierde speelperiode een 65-65 score af te dwingen en daarmee ook verlenging.

In de eerste minuten van de extra tijd domineerde Yellow Birds het spel. De Schakel reageerde met een strakke defense, maar het mocht niet baten. Yellow Birds nam gedurende deze vijf minuten een 13-5 run wat resulteerde in de eindscore van 78-70.