WOORDEN EN DADEN

Het is bekend dat niet alle gebieden in het binnenland even gemakkelijk bereikbaar zijn voor de Medische Zending (MZ), waardoor niet alle kinderen de noodzakelijke vaccinaties tegen diverse ziektes kunnen krijgen. Ook de leefwijze van diverse gemeenschappen in het binnenland speelt een rol. Veelal hebben ouders meer oog voor het werk op de kostgrondjes, waardoor er weinig tijd bestaat om de kinderen te brengen naar de poli voor vaccinatie. Dit komt grotendeels ook, omdat zij zich onvoldoende bewust zijn van het belang van vaccinatie. Afgelopen maandag is de vaccinatieweek van de Amerika’s, die wereldwijd wordt gevierd, gestart in Brokopondo. Een goede plaats om te starten, want in 2017 was slechts 60 procent van de kinderen in Brokopondo gevaccineerd. Wij durven dan niet eens na te gaan wat het percentage zal zijn in Sipaliwini, waar de situatie qua woon- en leefwijze veel gecompliceerder is. De vaccinatieweek, een periode waarin gezondheidsmedewerkers wereldwijd naar afgelegen gebieden en dorpen gaan om kinderen te vaccineren wordt jaarlijks georganiseerd en gefinancierd door de Paho. Hoewel het resultaat van het afgelopen jaar in Suriname ondermaats was, heeft de MZ geen geld voor meerdere vaccinatieweken. Het is belangrijk dat alle kinderen in alle districten, gevaccineerd worden. Dat zo weinig kinderen in het district gevaccineerd waren, ligt aan het feit dat de MZ al enkele jaren minder subsidie krijgt. Dit, terwijl de regering de mond vol heeft van het belang van vaccinatie. Vroeger bezochten de gezondheidsmedewerkers tijdens de vaccinatiecampagne de kinderen thuis, maar de subsidie die nu wordt gegeven, is om de salarissen te betalen, terwijl het geld dat wordt ontvangen van verzekeringsmaatschappijen, gebruikt wordt om onder andere medicijnen te betalen. Voor preventieve activiteiten is er geen geld, dat is schandalig voor een regering die beweert dat veiligheid en gezondheid hoog op de agenda staan. Wij hopen dat de regering bij het horen van dit resultaat, waarbij veel kinderen blootstaan aan gevaarlijke ziektes, eindelijk geld beschikbaar stelt. Door de vaccinaties worden kinderen heel eenvoudig beschermd tegen gevaarlijke kinderziektes die vaak ook gemakkelijk verspreid kunnen worden.