Shyam Guptar eist miljoenen USD schadeclaims; komt terug in business

Shyam Guptar, eigenaar van Geeta International Golding Ltd., komt terug in business. Deze mededeling deed hij gisteren tijdens een persconferentie in Courtyard by Marriott, betreffende zijn integrale vrijspraak in hoger beroep. Guptar wordt sinds 1993, op de voet gevolgd vanwege zijn miljoenen aan vermogen. Er zijn tot op heden drie grote drugszaken tegen hem aangespannen. “Ik ben in alle drie zaken vrijgesproken, omdat ik heb kunnen overtuigen dat ik mij niet bezighoud met criminele zaken”, aldus Guptar. Op 1 februari 2018 is hij in hoger beroep integraal vrijgesproken door het Hof van Justitie voor drugshandel en deelname aan een drugsorganisatie.
Deze zaken hebben heel wat schade aangericht aan zijn bedrijven, daarom zal hij binnenkort schadeclaims indienen bij zowel de Nederlandse als Surinaamse staat, omdat hij vindt dat hij onterecht gecriminaliseerd is geworden door de justitiële autoriteiten. “Ik ben letterlijk door de hel gegaan, maar ik ben mentaal sterk. Nu zal ik overdragen aan mijn zoons, waardoor ik nu meer tijd heb om deze zaken aan te vechten. Jaren terug heb ik eens gezegd dat zolang er water in de Surinamerivier stroomt, breekt niemand Guptar”, aldus Guptar, die voorts zegt erg teleurgesteld te zijn in de financiële sector in Suriname. “Zij hebben mij dood gemaakt met zaken doen.” Nog voordat het vonnis was gekomen, had de VCB-bank zowel zijn zakelijke als privébankrekeningen opgeheven. Ook internationale organisaties wilden geen zaken meer doen, waardoor heel wat exportbedrijven van de ondernemer op de veilig gingen, onder andere door miljoenen dollars aan schadeclaims.
Guptar verklaart dat hij niet failliet is gegaan, omdat hij financieel nog steeds sterk staat. In de toekomst ziet hij weer een samenwerking tegemoet met banken en andere financiële instellingen, wanneer zijn zonen zullen overnemen. Hij zegt verder dat hij de banken eigenlijk alleen nodig heeft voor valuta-overmakingen. De bedrijven die onder Geeta International Golding Ltd. Vallen, zijn: Rimilco N.V., Ritraco N.V, Indo Rice N.V., Caribbean Grain Ind B.V en Caribbean Rice Industry Ltd. Guptar stond bekend als de grootste rijsthandelaar, zowel nationaal als internationaal. Vandaar dat hij weer ervoor kiest om terug te komen in de rijstsector. Een gevolg van de rechtszaken was dat de Surinaamse rijstsector ook schade leed. Guptar was de eerste Surinamer met een rijstfabriek in Europa, te Burgerveen in Nederland. Zijn bedrijven hadden een omzet tussen US-dollar 20 en 25.000.000. In 1990-1993 werd Guptar het eerst gearresteerd in Nederland in verband met de zaak Octopus. Guptar zegt jarenlang in het geheim te zijn achtervolgd. Ook nadat hij werd vrijgesproken, heeft men er volgens Guptar alles aan gedaan om hem te gronde te richten.

-door Kimberley Fräser-

More
articles