PERMISSIE VOOR KAALKAP

Wie over de Afobakaweg rijdt, wordt op een gegeven moment geconfronteerd met duizenden opgestapelde boomstammen op een terrein langs de weg. Allemaal omgezaagd in Brokopondo en bestemd voor export richting China. Langs de Oost-Westverbinding ter hoogte van Canawapibo en Mariëndaal in het district Commewijne, ook weer duizenden  boomstammen van verschillende houtsoorten die klaarliggen en bestemd voor Chinese houthandelaren die grif dollars neertellen voor ons tropisch hardhout. Deze houthandelaren zijn niet geïnteresseerd in de aanschaf van gezaagd hout en willen zo snel mogelijk scheepsladingen uit dit land weghalen. De kaalkap die eerst in Indonesië en Maleisië plaatsvond, heeft zich nu naar ons land verplaatst, daar zijn deze beelden het bewijs voor. Te Paranam wordt gebruik gemaakt van de oude Suralco haven om grote vrachtvaarders vol te laden. Daar werkt men niet eens meer met stalen vrachtcontainers, maar gaan de boomstammen gewoon in het ruim. Is Suriname thans een wingewest geworden van China? Zijn we werkelijk zo arm geworden, dat we dit land in de uitverkoop hebben geplaatst? De regring Bouterse staat dit allemaal oogluikend toe. Of zijn exponenten van dit regiem ook betrokken bij deze houtplundering? Meer foto’s op pagina 14.

foto: Save Suriname