‘Burgers doen onderzoek voor politie’

Het komt nog steeds voor dat burgers niet altijd tevreden zijn over het optreden van het Korps Politie Suriname (KPS). In sommige gevallen is de politie snel ter plekke en in andere gevallen komt de politie, ondanks dat er gebeld is, niet eens opdagen. VHP-parlementariër en oud-politiecommissaris Krishna Mathoera, zegt desgevraagd dat dit inderdaad in de praktijk gebeurt. Zij merkt op dat het tegenwoordig de burgers zijn die onderzoek doen voor de politie. In dit kader verwijst ze naar de vele beveiligingssystemen en waakhonden die burgers aanschaffen om zich te beschermen tegen criminelen. Volgens Mathoera zien burgers geen andere uitweg meer dan zelf te investeren in hun veiligheid. De overheid had drie jaar geleden beloofd dat er overal camera’s geplaatst zouden worden, maar tot op heden is dat niet gebeurd.
Mathoera geeft aan dat bij inbraken het vooral burgers zijn die het werk van de politie doen. Zo noemt zij een straat waar er meerdere malen in de huizen is ingebroken. De buurtbewoners deden zelf onderzoek en wisten door middel van een gestolen iPhone de locatie van de inbreker te achterhalen. De politie was op die bewuste dag nog niet geweest op de plek van de inbraak. Mathoera erkent dat de politie niet altijd kordaat optreedt. Zij benadrukt dat zij het KPS toen zij nog commissaris was, niet zo heeft gekend. “Bij een oproep waren zij er altijd”, aldus de oud-politiecommissaris.
Mathoera ziet echter dat het korps vandaag de dag sterk gedemotiveerd is door het uitblijven van investeringen in het korps en de lage salarissen van de politieambtenaren. Als voorbeeld neemt zij de renovatie van de politiepost Nieuwe Haven die in 2008 gestart is en anno 2018 nog steeds niet is opgeleverd. “Dit leidt tot demotivatie”, zegt Mathoera. Zij benadrukt dat een gemotiveerd korps noodzakelijk is om de criminaliteit aan te pakken.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles