BELOFTES

De verkiezingen komen eraan en er wordt weer veel toegezegd en beloofd. Daarbij komt de belofte van minister Antoine Elias van Volksgezondheid, dat Suriname nog drie extra ziekenhuizen zal krijgen, onder andere in Coronie, Saramacca en Commewijne. Het streekziekenhuis van Wanica is nog niet eens opgeleverd, laat staan bemenst, en Elias praat al over meerdere ziekenhuizen? Maar deze regering denkt om op zo een manier, het volk voor de zoveelste keer te misleiden. De bestaande ziekenhuizen kan men nauwelijks onderhouden en voorzien van de hoognodige zaken. Ook is er elke maand een probleem met het uitbetalen van salarissen, maar hij komt met nog eens met drie ziekenhuizen op de proppen. Waar moet het geld en personeel vandaan komen? Het ziekenhuis te Albina kan niet eens bemenst worden sinds het gebouw af is. De regering zal weer de mooiste 3D tekeningen laten maken en films vertonen als de verkiezingen naderen, net als die zogenaamde tramverbinding met Para, die zo uitbundig was aangehaald in 2014. De regering Bouterse zal weer van alles beloven, om nog eens vijf jaar aan de macht te blijven. Al deze ‘nieuwe’ ministers komen met grootse plannen, het ene nog mooier dan dat van zijn voorganger, maar tenslotte presteren zij nul komma nul. De renovatie van het AZP wordt met een lening uitgevoerd, pe a moni de fu bouw tra ziekenhuis? Laat de minister eerst de knelpunten aanpakken die momenteel bestaan in de gezondheidssector en niet nog meer beloftes doen, die hij toch niet kan waarmaken zonder te beschikken over bakken vol geld. Maanden achtereen verschijnen berichten over de problemen in de gezondheidszorg en de ziekenhuizen verkeren voortdurend in de gevarenzone. Er heerst al jaren groot geldgebrek bij de ziekenhuizen, omdat die niet op tijd door lanti worden betaald. De vraagstukken in de ziekenhuiszorg werden vorig jaar uitvoerig aangehaald door Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale ZiekenhuisRaad (NZR). De NZR maakte geruime tijd duidelijk, dat er veel te weinig middelen naar de ziekenhuizen vloeien. Zaken zoals onderhoud, medicatie, apparatuur, goede bedden, voldoende schoon beddengoed, hygiëne artikelen, zijn erg schaars bij de ziekenhuizen. Niet te vergeten, de staat vergeet haar financiële verplichting maar al te vaak tegenover het hard werkende ziekenhuispersoneel. Daarnaast wil de nieuwe minister van Volksgezondheid nog een onmogelijke actie ondernemen. Hij wil nagaan of de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de apotheken van het Staatsziekenfonds (SZF) kan overnemen. Maar waar zal de minister al de onmisbare en gekwalificeerde apothekers dan vandaan halen? Het is toch een regel dat elke apotheek een gediplomeerde apotheker dient te hebben, anders heeft de apotheek geen adequate leiding. Of zal de RGD deze vacature kunnen invullen met haar eigen ‘bekwame’ personeel?