AZP verwacht grote aanloop bij nieuw Mammacentrum

Bij de opening van het Mammacentrum Suriname, gisteren in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zei de hoofdradioloog van het ziekenhuis, Iswardath Thakoer, dat hij een grote aanloop verwacht. Na bijkans twee jaar worden vrouwen wederom in de gelegenheid gesteld om borstonderzoek te laten doen in het AZP. Bij de opening van dit centrum, werd ook een 3D mammograaf in gebruik genomen. Dit apparaat is tot op heden het enige in de regio.
Thakoer voerde aan dat in de afgelopen periode vrouwen bewuster zijn geworden over borstkanker. Echter meent hij dat de bewustwording die door de jaren heen op gang is gekomen, nu verder opgepakt moet worden, want borstkanker komt niet alleen bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen deze vorm van kanker krijgen.
De radioloog benadrukte dat borstkanker in mindere mate voorkomt bij mannen. Thakoer gaf aan dat borstkanker op de tweede plaats staat als het gaat om de doodsoorzaak bij vrouwen in Suriname, terwijl baarmoederhalskanker op de eerste plaats staat. De radioloog haalde aan dat dit in ontwikkelde landen juist omgekeerd zijn. Om de grote aanloop die het AZP verwacht goed op te vangen, wil het ziekenhuis de openingstijden van deze afdeling verruimen. Het Mammacentrum Suriname is tot stand gekomen door Rosebel Gold Mines en Staatsolie. Staatsolie is met een bedrag van US-dollar 37.500 ingekomen voor de bouw van een deel van het Mammacentrum, terwijl Rosebel Gold Mines de 3D mammograaf gedoneerd heeft aan het AZP. Tijdens de opening van het Mammacentrum Suriname waren zo-wel vertegenwoordigers van Staatsolie als van Rosebel Gold Mines aanwezig. Het plakkaat van het Mammacentrum werd door de directie van het AZP en van Staatsolie onthuld. Ook de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, was aanwezig en werd in de gelegenheid gesteld het lint door te knippen van het Mammacentrum.

 

More
articles