‘Overhevelen SZF- apotheken naar RGD een goede zaak’

Foto: Ivan Summerville

Het overhevelen van de apotheken van het Staatszieken-fonds (SZF) naar de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) is volgens Dew Sharman, lid van de vaste commissie van het ministerie van Volksgezondheid in het parlement, een goede zaak. Hiermee zal er volgens hem een einde komen aan het oneigenlijk handelen van het SZF. Sharman geeft aan dat het niet zo kan zijn, dat een verzekeringsmaatschappij die financier is van de zorg, tegelijkertijd ook de dienstverlener is. Hij benadrukt, dat dit de taak is van instellingen als de RGD. De parlementariër is van mening dat er allerlei eilandsituaties zullen ontstaan, wanneer verzekeringsmaatschappijen straks hun eigen ziekenhuizen en apotheken opzetten voor hun cliënten.
Hij zegt aan dat de huidige situatie bij het SZF te vergelijken is met een slager die zijn eigen vlees keurt. Sharman spreekt van een ongezonde situatie. Hij vraagt zich af, wie de garantie biedt dat het SZF dat tevens dienstverlener is de beste medicijnen laat halen voor patiënten. “De verzekeraar moet zich bezig houden met verzekeringen”, aldus Sharman. Hij vertelt dat het SZF als verzekeraar controle zou moeten doen op de apotheken om zo te kunnen garanderen dat hun cliënten goede medicamenten krijgen. Echter is het SZF momenteel verzekeraar, zorgdienstverlener en tegelijkertijd ook controleur.
Sharman, die tevens ook arts is zegt dat bij de overname van de apotheken van het SZF door de RGD, de garantie er wel moet zijn dat de apotheken goed bevoorraad worden. Hij stelt dat wij niets hebben aan apotheken die leeg zijn. Ook moet er volgens hem gekeken worden naar de bemensing van de apotheken. Over het algemeen is er een tekort aan apothekers en apothekersassistenten in ons land. Sharman is er voorstander van dat de apotheken samen met het personeel van het SZF worden overgeheveld naar de RGD. Hiervoor is het volgens hem belangrijk dat het SZF en de RGD in onderhandeling gaan met elkaar. Een andere optie is volgens de volksvertegenwoordiger dat de RDG een interne sollicitatie plaatst en mensen gaat trainen om de apotheken te bemensen. Echter zal dit volgens hem veel tijd in beslag nemen. Of de overheveling een verlichting zal brengen in de financiële positie van het SZF is onduidelijk. Sharman verklaart aan dat dit zal afhangen aan de hand van wat de bijdrage is van de apotheken aan de inkomsten en uitgaven.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles