Huisartsen voelen zich benadeeld: ‘Samenleving mag geen dupe worden van acties’

De Sectie Algemene Artsen (SAA) van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) komt vandaag in een spoedvergadering bijeen. De huisartsen voelen zich benadeeld over het abonnementstarief, dat gehanteerd wordt op basis van SRD 4.06 voor een US-dollar, terwijl de koers nu SRD 7.56 bedraagt. Volgens persberichten neemt de ontevredenheid onder huisartsen toe. Op de vergadering zal definitief besloten worden om onmiddelijk of vanaf maandag 30 april een actiemodel te hanteren. Deze actie zal inhouden, dat patiënten die over een SZF- of PZS-verzekeringspas beschikken, zelf zullen moeten opdraaien voor medische kosten. Het abonnementstarief is destijds tot stand gekomen na overleg van de VMS met het Staatsziekenfonds (SZF). Vanaf het moment dat het tarief niet meer toereikend was, is deze zaak vaker aangekaart bij het SZF. Echter meent VHP-parlementariër tevens huisarts, Dew Sharman, dat de samenleving niet de dupe mag worden van problemen van de huisartsen met het SZF.
Hij stelt daarom voor dat beide partijen het probleem bespreken om samen te komen tot een nieuw tarief. Hoewel het SZF bekend staat als wanbetaler, meent Sharman dat er toch wel een overeenstemming bereikt moet worden.
“Met het huidige tarief zullen veel huisartsen genoodzaakt zijn te sluiten, hetgeen niet in het voordeel van de samenleving zal zijn”, stelt Shar-man. Sharman, zegt dat het huidige abonnementstarief vooral voor artsen met een klein patiëntenbestand, niet meer toereikend is. Huisartsen vallen over de gigantische devaluatie en inflatie die hebben ge-leid tot de ‘verdamping’ van hun inkomen. Sharman zegt dat vanwege de devaluatie van de SRD, huisartsen veel minder verdienen en dat dit ongerief met zich meebrengt. De huisartsen willen de ontwaarding van hun inkomen en daardoor het verval binnen de huisartsenpraktijk, een halt toeroepen.
Sharman zegt dat terwijl de inkomsten van de huisartsen minder worden, de managementkosten hetzelfde blijven of toenemen. Hierdoor kunnen huisartsen geen investeringen plegen, zoals het vervangen van apparatuur, de aanschaf van materiaal en renovatie van het gebouw.
Door de gevolgen van de devaluatie verdient de arts net genoeg om het personeel te betalen en de maandelijkse verplichtingen na te komen. Dit terwijl kwalitatief goede apparatuur wel belangrijk is voor de zorg.

-door Priscilla Kia-

More
articles