Dalende trend in lokale beleggingsmarkt

Er is een dalende trend merkbaar in de lokale beleggingsmarkt. Dit hield Rishie Parbhudayal, Chief Operation Officer van Assuria N.V gisteravond het publiek voor op de Assuria beleggingsavond in de banquethal van Torarica. Er zijn verschillende bellegingsopties en daaraan is er ook een stuk wet- en regelgeving aan verbonden. De beleggingsopties in Suriname die toegankelijk zijn voor de Surinaamse beleggers zijn termijndeposito’s, vastgoed, hypotheken, leningen of schuldbekentenis, spaarrekeningen, liquide middelen, obligaties en aandelen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om op de internationale kapitaalmarkt te beleggen, door bijvoorbeeld crowdfunding. Maar Parbhudayal wees erop dat deze mogelijkheden minder toegankelijk zijn voor Surinaamse beleggers. Om de daling in de lokale beleggingsmarkt beter aan te geven, haalde Parbhudayal aan, dat het rentetarief van de US dollar termijndeposito een sterke terug val van 7 naar 2.75 procent vertoont. Dat kan men nu krijgen op een termijndeposito van 5 jaar. Ook haalde hij aan dat het rentetarief van de Euro teruggevallen is naar 1.2 procent.
“Dat zijn percentages waaraan we niet gewend zijn”, benadrukte hij.
Het SRD rentetarief laat momenteel volgens hem wel een heel hoog rentetarief zien, een neerwaartse trend naar 14.5 procent, maar het nettorendement dat overblijft na aftrek van inflatie is ook zeer gering. Daarom vraagt hij zich af of beleggen in SRD nog wel zin heeft.
Ook wijst hij erop dat er een dalende trend is in de hypotheek rentetarieven. In de afgelopen jaren en wel tot 2016 is er een vrij stabiel tarief geweest, als het gaat om de US dollar hypotheken van 10 procent. “Wat we de afgelopen jaren hebben waargenomen is een daling. Tarieven van 8 en 9 procent”, haalt de Chief Operation officer van Assuria N.V aan. Hij meent dat ook bij de SRD er in 2016 een stijging merkbaar was van 18 procent, echter is de trend nu weer neerwaarts. Deskundigen die aanwezig waren, konden moeilijk aangeven welke richting dit verder zal opgaan. Parbhudayal merkte op dat de hypotheekmarkt een sterke terug val in Suriname kent. Er zijn minder kredietaanvragen, mensen hebben problemen met het aflossen van hun bestaande hypotheek en het aantal veilingen, neemt sterk toe. Dit alles heeft volgens hem zijn weerslag op de hypotheekrente.
Parbhudayal zegt dat wet- en regelgeving internationaal er ook voor zorgt dat er uitdagingen zijn in onze lokale economie. Het openen en behouden van een buitenlandse economie is al een hele uitdaging. Dit komt volgens hem door de continue downgrade van de country risk van Suriname. In 2018 is de country risk van Suriname verder verlaagd naar B2 negatief. “We staan niet ver meer van een C rating en dat willen we niet als land”, aldus de Chief Operation officer van Assuria N.V. Hij vreest voor de verdere negatieve invloed op het Surinaamse bellegingsklimaat.
Het wordt volgens Parbhudayal moeilijk voor de particuliere beleggers, vooral om buitenlandse rekeningen te openen. De toegang tot de internationale beleggingsmarkt wordt daardoor ook naar zijn inziens ook bemoeilijkt.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles