SCVU eerste finalist SBA play-offs

Meervoudig landskampioen SCVU heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de heren hoofdklasse basketbalplay-offs. SCVU rekende in de best-of-five halve finaleserie in drie wedstrijden af met De Arend, de verrassende kampioen van 2015.

SCVU won game 3 gisteravond met 51-50 en bepaalde daarmee de seriestand op 3-0. Het wachten is nu op finalist nummer 2 namelijk titelverdediger De Schakel of Yellow Birds. Daar is de seriestand aangezien de Gele Vogels game 3 gisteravond in hun voordeel bepaalden.

Volgens SCVU-coach Lesley Dhanradj was het geen makkelijke partij, omdat De Arend alles heeft gegeven.

Hij merkt op dat de spelers van de tegenpartij voor elke loose ball gingen en dat enkele arbitrale beslissingen ook in hun voordeel hebben gewerkt. Dhanradj: “De druk was groot, maar de jongens van SCVU hebben voor hun finale plaats gewerkt.”

Ten aanzien van het spel van SCVU zegt de coach dat bepaalde zaken gewoon niet lukten. De ploeg heeft om defensieve vlak veel laten liggen en speltechnisch gingen bepaalde zaken niet zoals voorgenomen. Voor Dhanradj staat echter vast dat SCVU er door is en op de volgende tegenstander wacht. Voor hem maakt het niet uit welk team het wordt, maar op basis van de volgende opponent zal SCVU haar aanval en verdediging aanpassen.

Yellow Birds-De Schakel

Yellow Birds wees De Schakel in de derde partij van hun serie met 75-58 terug. Vooral onnodige fouten deden De Schakel de das om. In de vierde speelperiode liep Yellow Birds flink uit, maar Laqwijn Brondenstein van De Schakel was vaak genoeg en doorn in het oog van de tegenpartij. Maar met nog vijf minuten voor het eindsignaal was duidelijk dat Yellow Birds het duel in zijn voordeel zou beslissen. Het stond toen 66-53. Het gehaast spel van De Schakel maakte ook dat Yellow Birds vaker achter de vrije worp-lijn mocht en zo zijn puntentotaal kon opvoeren.

Yellow Birds-coach Marciano Zaalman zegt dat zijn spelers wat meer geconcentreerd hebben gespeeld.

Het is volgens hem belangrijk dat zij als team elke wedstrijd op dezelfde manier spelen. Hij is zich er echter van bewust dat Yellow Birds met de 1-2 seriestand nog steeds achterstaat in de serie en De Schakel nog maar een zege nodig heeft om zich voor de finale te plaatsen. Zaalman: “We zullen ons als team mentaal gaan voorbereiden op de game van donderdag aanstaande.”

Ray Emanuels, de coach van De Schakel, merkt op dat zijn team zich minder heeft inzegt wat ook de reden is voor het verlies. Hij benadrukt dat De Schakel in game 4 veertig minuten lang goed en geconcentreerd zal moeten basketballen.

door Ivan Summerville