‘ DNA-kandidaat zijn eist bepaald denkniveau’

Over ruim anderhalf jaar gaat de be-volking weer naar de stembus.
Verschillende politieke partijen zijn al begonnen met hun campagne. De VHP is inmiddels gestart met trainingen voor mensen die belangstelling hebben om assembleelid, ressortraads- of districtsraadslid te worden. Asiskumar Gajadien, ondervoorzitter van de VHP, zegt desgevraagd dat de VHP minimale eisen heeft gesteld om mee te kunnen doen aan de komende verkiezingen. Hij geeft aan dat niemand is uitgesloten, maar dat er wel een bepaald denkniveau vereist is. Hij neemt het kandidaatschap van De Nationale Assemblee als voorbeeld, en stelt dat niet een ieder hoogopgeleid is, maar zegt dat er wel mensen zijn die voldoende kennis hebben over specifieke zaken, zij zouden wel in het parlement zitting kunnen nemen. Gajadien zegt dat een ieder de kans geboden wordt om zich op welk niveau dan ook op te geven als aspirant-kandidaat. “Uiteindelijk zullen door middel van veldvergaderingen de kandidaten gekozen worden door de structuren van de VHP”, zegt hij.
Het argument dat het parlement voor een minimaal percentage uit juristen moet bestaan, is volgens Gajadien niet helemaal waar. Hij legt uit dat juristen in feite in het parlement aanwezig moeten zijn als technische deskundigen.
Om zitting te kunnen nemen in het parlement, moet volgens Gajadien, de persoon gedragen worden door de samenleving, de aspiraties van de samenleving goed vertolken en in staat zijn het regelgevings- en controleproces te begrijpen en weten dit te implementeren.
Gajadien geeft aan dat er door de VHP een reeks van trainingen wordt verzorgd, dit trainingsproject dient doorlopen te worden door elke persoon die er belangstelling voor heeft om kandidaat namens de VHP te worden. Deze trainingen zijn niet nieuw, volgens Gajadien werden die ook gegeven bij de vorige verkiezingen.
Hij geeft aan dat deze trainingen de rekrutering van kandidaten bij de structuren makkelijker maakt. Gajadien merkt op, dat het nu nog te vroeg is om te weten wie allemaal de kandidaten worden van de VHP, wel zijn de veldvergaderingen van de VHP reeds gestart.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles