Bij vaccinatie streven naar hogere percentage

foto: Regilio Derby

In tegenstelling tot vorig jaar, toen slechts 60 procent van de kinderen in het district Brokopondo gevaccineerd werd, wenst Edward van Eer, directeur Medische Zending, het dekkingspercentage dit jaar te verhogen naar 90 procent. Zowel de Medische Zending (MZ) als de Pan American Health Or-ganisation (Paho), menen dat er bij vaccinatie naar een zo hoog mogelijk percentage gestreefd moet worden. Gisteren is in het district Brokopondo het startsein gegeven aan de 16e vaccinatieweek in Noord- en Zuid-Ameri-ka met als thema: ‘Strengthen your defense! #GetVax #VaccinesWork’.
Volgens Van Eer zijn zes op de tien kinderen in Brokopondo gevaccineerd. Bij de vier ongevaccineerde kinderen bestaat de kans dat zij ziek worden en zelfs komen te overlijden, wat volgens hem niet hoeft. Door de vaccinatie zijn kinderen beschermd tegen een aantal ziekten die ernstige gevolgen kunnen hebben. Hij vraagt daarom meer hulp van organisaties en de ouders om dit te kunnen realiseren. Het thema voor de vaccinatieweek is gekozen met het oog op het WK-voetbal dat in Rusland wordt gehouden. Volgens Prem Ritoe, vertegenwoordiger van de Paho, is defensie voor de mens even belangrijk als defensie in voetbal. “Er zijn zoveel ziektes die aanvallen, als je defensie zwak is, kan je ziek worden met mogelijk overlijden tot gevolg.” Ook geeft hij aan dat ziektes die niet voorkomen in Surina-me, maar wel in Europa, overgebracht kunnen worden door een ziek persoon. Volgens hem moet het percentage van het aantal ge-vaccineerde personen daarom verhoogd worden naar 90 procent om te voorkomen dat de ziekte ons bereikt. VHP-parlementariër Dew Sharman tevens arts, zegt dat het belangrijk is dat er naar een zo hoog mogelijk percentage ges-treefd wordt. “Als jaarlijks in Suriname 80-85 procent van de kinderen wordt ge-vaccineerd, is elk jaar 20 procent niet gevaccineerd. In vijf jaar tijd hebben we dan weer een groot aantal kinderen dat onnodig wordt blootgesteld aan ziektes”, stelt Sharman. De bewustwording in de samenleving over het belang van vaccinatie, speelt volgens hem een belangrijke rol.
Niet alleen ouders, maar ook politici moet awareness bijgebracht worden, zodat vaccinatie hoog op de agenda komt te staan.
De jaarlijkse vaccinatieweek is een initiatief van de gezondheidsorganisatie Paho. Meer dan 70 miljoen mensen zullen tijdens de 16e jaarlijkse vaccinatieweek in Noord- en Zuid-Amerika gevaccineerd worden tegen een verscheidenheid aan gevaarlijke, door vaccins te voorkomen ziektes. De regio van Amerika is een wereldleider in vaccinatie. In 1971 werd het de eerste regio in de wereld die pokken elimineerde. In 1994 verkreeg de regio een certificering voor de eliminatie van polio en in 2015 elimineerde het de rode hond en het aangeboren rubella-syndroom. In 2016 werd mazelen uit de regio geëlimineerd, gevolgd door neonatale tetanus.
Sinds het instellen van de vaccinatieweek in Amerika in 2003, zijn meer dan 720 miljoen mensen van alle leeftijden gevaccineerd tegen verschillende ziekten. De campagne is zo succesvol gebleken, dat deze in 2012 het instellen van de World Immunization Week van de Wereldgezond-heidsorganisatie heeft ge-stimuleerd, een initiatief dat ervoor moet zorgen dat de hele wereld wordt be-schermd tegen ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen.

-door Priscilla Kia-

More
articles