Luchtverkeersleiders accommoderen geen overvliegers

De luchtverkeersleiders die momenteel in beraad zijn, accommoderen geen overvliegers. In een spoed algemene ledenvergadering (ALV) was besloten om het werk volledig lam te leggen, maar uit hoofde van hun verantwoordelijkheid en ‘good will’, is besloten om alleen arrivals en departures van en naar de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te accomoderen alsook lokale vliegmaatschappijen. “Overv-liegers worden niet geaccommodeerd”, aldus de luchtverkeersleiders verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA).
Ze geven ter illustratie aan, dat er in een nachtdienst ongeveer 17 tot 20 overvliegers per uur worden afgehandeld. Dit actiemodel wordt tot maandag om 10.00 uur gehanteerd. Het actiemodel, de eventueel bereikte resultaten en de verder te nemen stappen, zullen in een ALV besproken worden. Concreet wil men weten wanneer de ATC en shift toelagen een feit zullen zijn, wat er op korte termijn gedaan zal worden aan de werkomstandigheden, voorts moet het AMHS-systeem weer up and running zijn. Het hoofd van de luchtvaartdienst is hiervan telefonisch op de hoogte gesteld, de eisen zullen worden bevestigd in een schrijven welke gericht zal worden aan hem en het ministerie van OWT&C.
De luchtverkeersleiders strijden al jaren voor hun ATC- en shift toelage. Daarnaast zijn de werkomstandigheden verre van ideaal. Dit heeft ervoor gezorgd, dat het personeel al geruime tijd gedemotiveerd is. Nu komt ook het AMHS- systeem weg te vallen waardoor het personeel onder nog hogere druk werkzaamheden moet uitvoeren.
De druppel die de emmer volledig deed overlopen, was het persbericht dat is gepubliceerd door de Luchtvaartdienst. Volgens Genaro Alpin, voorzitter van de Satca, wil men het doen overkomen alsof alles bij de luchtverkeersleiding koek en ei is en dat de luchtverkeersleiders zomaar aan de bel trekken. Hij benadrukt, dat niets minder waar is.
Er is een schrijven vanuit de technische dienst, welke de Satca zwart op wit heeft, waarin wordt bevestigd, dat de twee servers van het AMHS-systeem uitgevallen zijn en dat bij het langer uitblijven van dit systeem de gevolgen ondraagbaar zullen zijn. Niet alleen de luchtverkeersleiding, maar ook de meteorologische dienst, AIS en technische dienst, ondervinden hier last van. Tijdens de ALV hebben de leden ook middels handtekening bevestigd, dat het onder andere vaker voorkomt dat frequenties uitvallen waardoor moeilijk gecommuniceerd kan worden met piloten, dat microfoons, welke dagelijks gebruikt worden, aan vervanging toe zijn en dat er thans met een back up radio wordt gewerkt, omdat de primaire is uitgevallen. Voor wat betreft de toelagen stelt Alpin, dat er reeds lopende gesprekken waren met het ministerie. De laatste afspraken waren, dat de toelagen zouden worden toegekend en dat de gesprekken betreffende de herwaardering ook gestart zouden worden. Tot op heden hebben de leden nul op het rekest gekregen. De maat is vol voor de leden en ze kunnen niet langer accepteren, dat er gesold wordt met hun belangen.

More
articles