Tragische ongevallen door economische crisis’

VHP-parlementariër Djoties Jaggernath, zegt desgevraagd over de vele tragische ongevallen de afgelopen periode in onze samenleving, dat de oorzaak van veel van deze ongevallen gezocht moet worden in de economische crisis. De samenleving is gisteren opgeschrikt door een vader die zijn zevenjarige zoon van de Wijdenbosch-brug heeft geduwd. De jongen heeft de val overleefd en ligt op de Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Jaggernath vindt het betreurenswaardig dat mensen zo omgaan met hun kinderen, terwijl Surinamers erom bekend staan dat zij hun kinderen koesteren. Jaggernath die tevens arts is, zegt dat de handeling van de vader uit verschillende invalshoeken bekeken kan worden. Hij geeft aan dat de vader uit persoonlijke problemen binnen zijn relatie overgegaan kan zijn tot de daad, maar het is ook mogelijk dat financiële problemen de oorzaak zijn. De arts voert aan dat in zulke gevallen mensen vaak geneigd zijn om hun frustraties af te reageren op hun dierbaren.
Bij zelfdoding is het volgens Jaggernath zo, dat mensen zich geen raad meer weten en geen last willen zijn of vormen voor een ander, met als gevolg dat zij overgaan tot het plegen van deze daad. Hij geeft aan dat meer voorlichting over zelfmoord wel zou kunnen helpen, maar dat er ook rekening mee moeten worden gehouden dat voorlichting een tweesnijdend mes kan zijn. Hij noemt als voorbeeld de seksuele voorlichting op de scholen, die in plaats van bewustwording, juist geleid heeft tot een toename van seks onder jongeren.
De arts stelt dat er in Suriname voldoende instanties zijn die mensen met suïcidale gedachten begeleiden, maar of deze instanties goed bemenst zijn, is volgens hem de vraag. Hij legt uit dat het plegen van zelfmoord in een fractie van een seconde gebeurt, vooral als de persoon op dat moment niemand heeft waarmee hij zijn probleem kan delen. Jaggernath is er een voorstander van dat deskundigen onderzoek gaan doen naar zelfmoord in ons land en op basis daarvan voorlichting gaan geven aan de samenleving.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles