Renovatie beddenhuis AZP zal dienstverlening verbeteren

Het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal in de komende achttien maanden gerenoveerd worden. Hierdoor zal de dienstverlening volgens Claudia Marica-Redan, algemeen directeur van het AZP, naar een hoger niveau worden gebracht, tevens zal de gezondheidszorg verbeterd worden. Volgens Marica-Redan is de renovatie een grote uitdaging, zo zullen de patiënten tijdens de renovatie niet in het beddenhuis kunnen blijven. De directeur zegt dat zij daarom tot 2020 graag gebruik wil maken van de faciliteiten van het Militair Hospitaal (MH).
De samenwerking tussen AZP en MH is in 2021 gereactiveerd met als doel een deel van de patiënten in het MH te accommoderen. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, heeft een ander mening hierover. Hij belooft niet dat het AZP tot 2020 gebruik kan maken van de faciliteiten van het MH, maar geeft wel aan, dat niemand dakloos zal worden. Marica-Redan zegt verder dat het AZP voor 60 procent belast is met de ziekenzorg, 80 procent met landelijke intensieve zorg en jaarlijks vinden er 25.000 opnames plaats.
Elias richt zich voornamelijk op het resultaat, dit zal volgens de minister ervoor zorgen dat de zorg een upgrade zal krijgen. Niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de specialisten en de verplegers en alle andere werkers van het AZP. Elias hoopt dat de mensen goed met elkaar afstemmen, zodat de renovatie snel uitgevoerd kan worden. Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, hoopt dat het project, dat binnen 18 maanden uitgevoerd wordt, op tijd of zelfs eerder dan de gestelde datum opgeleverd kan worden. “Zodat aan mensen die ziek worden, optimale zorg geboden wordt”, aldus Hoefdraad.
Rino Tjin Wong Joe gaf een presentatie over de uitvoering van het project. Sinds 2013 zijn er inspecties geweest in het ziekenhuis, daarbij werd geconstateerd dat aantal zaken niet in orde was. Er zaten scheuren in de muren, wat volgens Tjin Wong Joe veel voorkomt in Suriname. Er is ook veel achterstallig onderhoud aan het gebouw. Zo is er sprake van lekkages in de kelder en betonrot. Als deze zaken gauw aangepakt worden, dan bespaart dat volgens Tjin Wong Joe kosten. Het ziekenhuis blijft volledig in gebruik tijdens de uitvoering. Er zal per vleugel en verdieping gewerkt worden. Volgens Tjin Wong Joe zal de focus niet gelegd worden op de tijdsduur, maar op de veiligheid, die moet goed zijn, zodat er uiteindelijk sprake is van een mooi ziekenhuis naar internationale standaarden.
Het project wordt gefinancierd door OPEC Fund for International Development (OFID) en zal US-dollar 8 miljoen kosten met een duur van 18 maanden. Het verwachte ontwikkelingsdoel is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.

-door Kimberley Fräser-

More
articles